open-navfaktor-logo
search
Sjednica
Fiskalno vijeće BiH odbilo sastanak sa MMF-om, nisu se izjasnili ni o temelju za izradu budžeta
Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine nije se danas izjasnilo o Globalnom okviru fiskalnog bilansa i politika u BiH za iduće tri godine, koji je osnov za izradu nacrta budžeta institucija Bosne i Hercegovine za iduću godinu.
10.12.2021. u 14:44
get url
text
Fiskalno vijeće BiH
Fiskalno vijeće BiH

Kako je saopćeno, razmotrili su ovaj dokument, kojim je predviđeno povećanje izdvajanja prihoda od indirektnih poreza u korist institucija BiH, te je zaključeno da se o ne izjašnjavaju danas kako bi bile održane dodatne konsultacije i utvrdio jednistven stav Fiskalnog vijeća.

VEZANI TEKST - MMF uputio pismo Tegeltiji: Kako će se vraćati krediti ako se RS povuče iz UIO?

Fiskalno vijeće BiH danas je odbilo i zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda za održavanje sastanka, a u vezi s pismom koje je 12. novembra predsjedavajućem Vijeća ministara uputila šefica Misije MMF-a u BiH Aline Iancu.

U tom pismu je Iancu, između ostalog, pitala kako će Bosna i Hercegovina vraćati vanjski dug ako se bh. entitet Republika Srpska povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH). U pismu je zatražila hitan sastanak s Fiskalnim vijećem kako bi razgovarali o posljedicama mogućeg povlačenja entiteta RS iz UIOBiH.

Zahtjev MMF-a za sastanak danas je na Fiskalnom vijeću odbijen jednoglasno, navedeno je u saopćenju, a sjednici su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kao predsjedavajući, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, premijer FBiH Fadil Novalić, ministri finansija RS-a i FBiH Zora Vidović i Jelka Milićević, te gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić i guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.