open-navfaktor-logo
search
Video linkom
Fiskalno vijeće BiH nije usvojilo dokument koji je preduvjet za izradu budžeta za 2022.
Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine nije usvojilo Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2022 - 2024., dokument koji je preduvjet za izradu nacrta budžeta institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu.
22.02.2022. u 16:44
get url
text

- Fiskalno vijeće na današnjoj sjednici nije postigao saglasnost u vezi sa dokumentom Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2022 - 2024. godine i isti nije usvojen - saopćeno je nakon sjednice održane putem video-linka.

VEZANI TEKST - Zapela izrada budžeta BiH, opstrukcije rada Fiskalnog vijeća BiH dolaze iz Vlade RS-a

Fiskalno vijeće BiH posljednji put se sastalo 10. decembra. Tada su članovi Fiskalnog vijeća koji dolaze iz Vlade RS-a tražili da se na sedam dana odgodi izjašnjavanje o Globalnom okviru fiskalnog bilansa, koji je predvidio povećanje izdvajanja prihoda od indirektnih poreza u korist institucija Bosne i Hercegovine, odnosno povećanje budžeta institucija BiH za oko 85 miliona KM.

Tih sedam dana je preraslo na više od dva mjeseca, da bi danas ovaj dokument bio odbijen.

Fiskalno vijeće BiH danas je usvojilo izvještaj o izvršenju svog budžeta za prošlu godinu, te prijedlog odluke o budžetu Fiskalnog vijeća za ovu godinu.

Na sjednici Fiskalnog vijeća, kojom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, učestvovali su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, premijer FBiH Fadil Novalić, ministri finansija RS-a i FBiH Zora Vidović i Jelka Milićević, gradonačelnik Brčko Distrikta Esed Kadrić, te guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.