open-navfaktor-logo
search
Ko trči pred rudu
Firmu su toliko dobro sakrili da je ni Forto još ne može naći
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, prije nekoliko dana je gostujući u emisiji "Polis" na TVSA izjavio kako je neko sakrio neku firmu, ali nije želio reći koju, ko je to uradio ili bilo koji detalj u vezi sa slučajem koji je spomenuo.
10.06.2021. u 07:52
get url
text

Umjesto toga, Forto je najavio da će javnost sve informacije "dobiti na press konferenciji uskoro".

Međutim, konferencija za medije do danas nije održana, niti je javnosti prezentirana bilo kakva informacija koja će dati odgovore na mnoga pitanja koja su proizašla iz premijerovih izjava.

VEZANI TEKST - Forto: Sakrili su firmu, ali neću sad da vam kažem koju...

Prema riječima Erduana Kafedžića, šefa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, oni su dobili više prijava i u ovom trenutku ne može govoriti o detaljima. Upitan konkretno o "sakrivenoj" firmi koju je Forto spominjao, naš sagovornik je kazao:

- Još se vrše neke provjere pa da ne letimo pred rudu. Mislim da su dvije firme sporne, odnosno imovina Kantona, ali to se još provjerava – istakao je.

Premijer Forto je, podsjetimo, između ostalog ranije kazao kako je gomila firmi u KS, "neke firme su sakrivene, imovina tih firmi, da niko ne zna za njih".

- To će biti predmet, kao što gospodin Kafedžić najavljuje, najavljujem i ja. Jednu firmu su sakrili. Sakrili su firmu. Kad je bila preregistracija preduzeća, nisu registrirali državno preduzeće koje je više od 60 posto bilo vlasništvo Kantona. Nisu ga registrirali kao firmu..., nije više imalo račun, ID broj i tako dalje. Nestala je firma u finansijskom smislu. Ali imovina je ostala - kazao je Forto.

Potom je govorio kako su "oni" iznajmili imovinu te neke firme, pa je neko iz neke privatne firme iznajmljivao državnu imovinu i uzimao "velike mjesečne najmove".

- Ta firma je ubijena, državna firma nema ništa od toga, samo privatnik ubire prihod. To je na sudu, tuženo je, vrlo brzo ćemo otkriti - rekao je Forto.

Pokušali smo kontaktirati i premijera Fortu, ali on do objave ovog teksta nije odgovarao na naše pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.