open-navfaktor-logo
search
Milionski ugovor
Firma iz Pala ugovorila remont tenkova iz Srbije, pa otišla u stečaj
Zbog dugova firme iz Pala od oko devet miliona KM, te blokade računa, Vlada RS-a je prihvatila prijedlog uprave i donijela rješenje kojim se daje saglasnost na pokretanje stečajnog postupka
29.05.2019. u 15:13
get url
text

U "Fabrici motora specijalne namjene" a. d. Pale, koja je krajem prošle godine zaključila ugovor sa ministarstvom odbrane Srbije vrijedan oko milion maraka za remont deset tenkovskih motora, u toku je stečaj. Stečajni postupak otvoren je samo dva mjeseca nakon ugovora sa Srbijom.

Ovu fabriku je svojevremeno posjetio i ministar odbrane u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, da bi 17. decembra 2018. godine privredno društvo "Fabrika motora specijalne namjene" a. d. Pale zaključilo ugovor za remont deset tenkovskih motora sa ministarstvom odbrane Srbije u vrijednosti 539.000 eura. Međutim, iz resornog ministarstva u RS-u objašnjavaju da ugovoreni posao nije mogao osigurati redovno poslovanje, a da su akumulirane obaveze paljanskog preduzeća do trenutka zaključenja ugovora sa Srbijom, dostigle devet miliona KM.

- Iako se radi o značajnom ugovoru i početku saradnje, realizacija ovog ugovora nije mogla garantovati rentabilnost poslovanja u dugoročnom periodu, niti osigurati regulisanje akumuliranih dugovanja iz ranijeg perioda. Privredna društva iz oblasti namjenske industrije u RS-u u vezi su isključivo s poslovima remonta i specifičnim uvjetima i dozvolama na koje ta društva ne mogu u potpunosti da utječu – objasnili su iz Ministarstva industrije i rudarstva RS-a.

Zbog dugova firme iz Pala od oko devet miliona KM, te blokade računa, Vlada RS-a je prihvatila prijedlog uprave i donijela rješenje kojim se daje saglasnost na pokretanje stečajnog postupka kroz reorganizaciju nad privrednim društvom "Fabrika motora specijalne namjene" Pale. Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu je 19. februara 2019. godine otvorio stečajni postupak.

-Stečajni postupak je isključivo sanacione prirode, u svrhu izmirenja dugova iz prethodnog perioda, kako bi se mogao pokrenuti proces privatizacije ili prodaje s obzirom na jasno iskazan interes za saradnju sa Ministarstvom odbrane Srbije i započetu realizaciju ugovora o remontu – naveli su iz Ministarstva energetike i rudarstva RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.