open-navfaktor-logo
search
Problem i u FBiH
Firma iz Breze nema odobrenje za medicinski kisik, a snabdijevali su Dom zdravlja Zenica
Javna ustanova Dom zdravlja Zenica godinama medicinski plin - kisik nabavlja preko firme Istrabenz plini d.o.o. iz Breze koja ustvari nema odobrenje relevantne institucije u Bosni i Hercegovini za taj posao.
29.09.2021. u 15:55
get url
text

Potvrđeno je to Faktoru u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH koje je jedino ovlašteno tijelo u zemlji da daje odobrenja za proizvodnju i promet medicinskih lijekova i sredstava.

- Uvidom u evidenciju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH utvrđeno je da kompanija Istrabenz plini d.o.o. Breza nije registrirana ni kao proizvođač ni kao distributer medicinskog gasa niti je podnijela zahtjev za registraciju – kazali su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Doma zdravlja sjetili se da zatraže dokumentaciju

Prema dokumentu koji je izašao u javnost, JU Dom zdravlja Zenica, na čelu s direktoricom Mersijom Kasumović, krajem marta donijela je posebnu odluku o pokretanju postupka nabavke medicinskih plinova putem direktnog sporazuma (medicinski plin - kisik i propan-butan u bocama za potrebe JU Dom zdravlja Zenica) u vrijednosti ugovora od 5.997,60 KM s PDV-om.

Dva dana kasnije JU Dom zdravlja Zenica sklopila je ugovor sa navedenom firmom.

Zanimalo nas je, da li se menadžment ove zdravstvene ustanove interesirao – da li firma Istrabenz plini ima odobrenje od relevantnih institucija za tu vrstu posla.

Odgovor nismo dobili, ali je uslijedilo saopćenje u kojem je navedeno kako je JU Dom zdravlja Zenica, nakon napisa u medijima, od spomenute firme zatražila svu neophodnu dokumentaciju o kvaliteti medicinskog kisika koji se isporučuje.

Dodaju kako Dom zdravlja Zenica od 2014, pa do danas od ove firme nabavlja medicinski plin, a riječ je o praksi ove zdravstvene ustanove koja je, kako kažu, naslijeđena od prethodnog menadžmenta.

- Dom zdravlja Zenica sprovodi primarnu zdravstvenu zaštitu i ne bavi se zdravstvenom zaštitom koja spada u nadležnosti bolnica ili kliničkih centara. Medicinski kisik u Domu zdravlja Zenica koristi se u veoma malim količinama, s obzirom na to da nemamo na raspolaganju respiratore ili pacijente koji zahtijevaju značajniju kisičku podršku – naveli su iz Doma zdravlja Zenica.

Zanimalo nas je, a kako u saopćenju nije navedeno, za šta je iskorišten naručeni medicinski plin - kisik? U kabinetu direktorice Mersije Kasumović nisu nam odgovorili konkretno na postavljeno pitanje, ali su kazali kako se on koristi u transportu pacijenata od Hitne pomoći do bolnice.

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa trenutnim direktorom Istrabenz plini firme iz Breze Ismailom Šenderovićem, no na brojne telefonske pozive nije odgovarao.

Rasim Kadić, bivši direktor, koji je na čelu sadašnjeg Istrabenz plini bio prije desetak godina, tačnije do februara 2011. godine, kaže kako se na početku firma gotovo isključivo bavila prodajom – LPG – propan-butana za grijanje, odnosno industriju.

- Vrlo malo smo prodavali tehničkih plinova jer smo kupili firmu Plin-Komerc d.o.o. Tešanj koja je prodavala nešto tehničkih plinova, a uglavnom se radilo o kisiku za industriju i argonu za zavarivanje – kaže Kadić.

Dodaje da o novonastaloj aferi sa isporukom medicinskog kisika ništa ne zna. No, na pitanje, da li je firma u vrijeme kada je on bio na njenom čelu, bila registrirana kod nadležnih institucija za uvoz medicinskog kisika i da li je isti uvozila, Kadić odgovara kako "misli da se to nije radilo".

- Mislim da u to vrijeme uopće nije bila registrirana Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Ona je tek naknadno oformljena, a vjerovatno je u to vrijeme bio na snazi neki entitetski propis koji je to regulirao. Koliko se sjećam, mi tada nismo isporučivali medicinski kisik nikome, nego isključivo industrijski i prodavali ga lokalno. Tada smo akvizirali firmu Plin-Komerc iz Tešnja. To su bile vrlo ograničene količine tehničkih plinova i to nam je ustvari bio sporedni posao. Naš glavni posao bio je LPG – propan-butan plin za grijanje i industriju. Ono što je sigurno jeste da nismo radili uvoz medicinskog kisika i da ga nismo isporučivali, a vjerujem i da nismo bili ni registrirani za to, no to su bili počeci firme – pojašnjava Kadić.

Kako neko razuman može spojiti pacijenta na tehnički kisik

Kadić dalje dodaje kako je Istrabenz plini u međuvremenu, prije godinu-dvije kupio firmu Linde u Zenici koja se bavi proizvodnjom tehničkih plinova.

- Propan-butan je plin koji se dobija iz rafinerije nafte, a tehnički plinovi dobijaju se kompresijom zraka, dakle na potpuno drugačiji način. Oni su napravili i akviziciju Lindea, imaju svoje pogone u Zenici i bave se proizvodnjom – kazao je Kadić.

Ilhan Bušatlić, profesor na Odsjeku za hemijsko inžinjerstvo na Univerzitetu u Zenici, kaže kako ne može vjerovati da je neko razuman i normalan spojio bilo kojeg pacijenta na industrijski tehnički kisik.

- U dokumentu kojeg sam ja vidio, odnosno javnoj nabavci, oni su doslovno napisali - medicinski plin - kisik i propan-butan koji je obični plin kojeg sadržavaju narandžaste boce, a koristi se za gorenje, u laboratorijama za zagrijavanje, i on nije medicinski plin. No, bez obzira na to da li se radilo o medicinskom kisiku ili medicinskom dušik jedan oksidu (dušikov (I) oksid) za anesteziju ili medicinskom CO2, tim plinovima ne može prometovati onaj ko nema saglasnost i rješenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH – naglasio je Bušatlić.

Motiviran medijskim natpisima da su i neke medicinske ustanove Zeničko-dobojskom kantonu nabavljale kisik za liječenje pacijenata od preduzeća koja nisu licencirana za tu vrstu posla, zastupnik u Skupštini tog kantona Ermin Čehić postavio je na današnjoj sjednici zastupničko pitanje nadležnim da prikupe podatke te javnosti odgovore na koji način i od koga vrše nabavke kisika za sve zdravstvene ustanove primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u tom kantonu.  

Adnan Jupić, ministar zdravstva u ZDK, kazao je kako će Ministarstvo na čijem je čelu poduzeti sve neophodne korake da se sve razjasni, te da će svi odgovarati za svoje postupke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.