open-navfaktor-logo
search
Festival avijacije
Firma Baykar predstavila novu pametnu krstareću raketu: U masovnoj proizvodnji do kraja godine
 Turska kompanija Baykar predstavila je javnosti novi proizvod odbrambene industrije, a riječ je o pametnoj krstarećoj raketi Bayraktar Kemankes.
27.04.2023. u 15:01
get url
text

Na aerodromu Ataturk u Istanbulu u četvrtak je počeo Teknofest, najveći turski festival avijacije i tehnologije. Petodnevni festival sadrži brojne događaje kao što su tehnološka takmičenja, aeromitinzi, koncerti i seminari.

Na tom događaju upriličeno je i prvo predstavljanje krstarice Kemankes koju je razvila kompanija Baykar, svjetskoj javnosti poznata po uspješnom razvoju i proizvodnji bespilotnih letjelica.

Šef inženjerskog tima platforme Baykara Burak Ozbek rekao je za Anadoliju da je Bayraktar Kemankes razvijen da poveća ofanzivnu sposobnost protiv strateških ciljeva s bespilotnom letjelicom Bayraktar TB2. Dodao je da, pored Bayraktara TB2, Kemankes može integrirati sa svim letjelicama iz te kompanije.

- S laserski navođenim streljivom koje trenutačno koristimo morate se približiti meti i vidjeti metu. To vas stavlja u rizičnu zonu. Budući da pružamo komunikaciju zrak-zrak posebno s letjelicom TB2, Kemankes je postigao sposobnost napada na neprijateljske elemente s mnogo veće udaljenosti, čak i bez ulaska u rizično područje. Sposoban je napasti metu obradom snimaka pomoću vlastitog sistema i umjetne inteligencije. Također može djelovati u okruženjima elektroničkog ratovanja s vlastitim GNSS sistemima protiv smetnji. U tom smislu, mislim da će TB2 znatno povećati svoje mogućnosti - kazao je Ozbek.

Napominjući da je ovaj projektil u fazi naprednih testova, Ozbek je kazao da će u masovnoj proizvodnji biti do kraja ove godine.

Ukupna težina Kemankesa je 35 kilograma, uključujući šest kilograma tešku bojevu glavu. Pogon tog projektila je mlazni motor i maksimalni domet će joj biti 250 kilometara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.