open-navfaktor-logo
search
Pomaganje drugima
Finska je zemlja sa najsretnijim stanovnicima na svijetu, BiH na 67. mjestu
Finska je peti put zaredom proglašena zemljom s najsretnijim stanovništvom, prema najnovijem Svjetskom izvještaju o sreći.
18.03.2022. u 21:02
get url
text
Finska

Izvještaj, koji se bavio učincima korona krize na dobrobit ljudi, svake godine sastavljaju američki naučnici na temelju istraživanja instituta Gallup.

Prema izvještaju, nakon najsretnije Finske slijede Danska, Irska, Švicarska, Nizozemska, Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael i Novi Zeland. Hrvatska je na 47. mjestu, Slovenija na 22., Srbija na 43. mjestu, a Bosna i Hercegovina na 67. mjestu.

Austrija je na 11. mjestu, Njemačka na 14., 15. mjesto ide Kanadi, a Sjedinjene Države su na 16. mjestu. Na dnu popisa više od 150 zemalja nalaze se Afganistan, Libanon i Venezuela.

Izvještaj se temelji na podacima iz posljednje tri godine.

Naučnici su primijetili značajan porast takozvanih djela ljubaznosti tokom pandemije.

- Pomoć strancima, volontiranje i donacije u 2021. snažno su porasli u svim dijelovima svijeta, dosegnuvši nivo gotovo 25 posto više od onih prije pandemije. Ovaj nalet dobrodušnosti, koji je bio posebno velik u pomaganju strancima, pruža snažan dokaz da ljudi reagiraju kako bi pomogli drugima u potrebi - stoji u izvješću.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.