Kako je potvrđeno iz FUP-a, oni se sumnjiče da su se tokom 2019. i 2020. godine u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi organizovali s ciljem fingiranja saobraćajnih nesreća na području Općine Travnik.

To su činili tako što su po potrebi angažovali treće osobe koje su, uz određenu novčanu naknadu učestvovale u izvršenju navedenih krivičnih djela, radi osiguranja pravnih osnova za naplatu nepripadajuće štete od osiguravajućih kuća.

- Uhapšeni su kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Travniku, nakon čega su lica G. P. i A. D. u zakonskom roku predata u daljnju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona, nakon čega im je određen jedomjesečni pritvor, dok je osoba S .G. nakon kriminalističke obrade po nalogu nadležnog tužioca puštena na slobodu. Protiv osumnjičenih je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu. Nastavljaju se aktivnosti na dokumentovanju ovih krivičnih djela i izvršilaca - naveli su iz FUP-a.