open-navfaktor-logo
search
Afera u Italiji
Finansijska policija "češlja" Juventusove urede: U centru pažnje Pjanićev transfer u Barcelonu
Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli, potpredsjednik Pavel Nedved i bivši sportski direktor kluba Fabio Paratici, pod istragom su italijanskih vlasti zbog finansijskih malverzacija.
27.11.2021. u 10:52
get url
text

Finansijska policija "češlja" urede Juventusa u Torinu i Milanu, što je kasno sinoć objavio ured Državnog tužioca u Torinu.

- Pripadnici torinske ispostave ekonomsko-finansijske policije zaduženi za istragu u ovom predmetu dobili su nalog da pronađu i izdvoje dokumentaciju i ostale korisne dokaze vezane uz finansijske izvještaje kluba od 2018. do 2021. godine, posebno one vezane uz kupovinu i prodaju igrača i s tim povezane finansijske izvještaje. Trenutno je istraga usmjerena prema dokazivanju počinjenja kaznenih djela lažnog oglašavanja transakcija te vršenja nepostojećih transakcija vodstva kluba, točnije šefova poslovnog, finansijskog i sportskog odjela Juventusa - saopćilo je Tužilaštvo.

Stara dama se tereti da je ostvarila previsok "kapitalni dobitak" tako što je lažno predstavljala vrijednost igrača nampumpavajući je. Stručnjaci su mišljenja da je to kompleksno pitanje zato što je teško utvrditi vrijednost fudbalera jer ih različito vrednuju kupac i prodavač.

VEZANI TEKST - Italijani istražuju sumnjive transfere: Među njima i odlazak Pjanića u Barcelonu
 

Aferu je zakotrljao posao Juventusa i Barcelone. U razmjeni igrača na Nou Camp je otišao Miralem Pjanić, a u Torino iz Barcelone stigao Arthur Melo.

Melo je stigao za 72 miliona eura, dok je Pjanić u drugom pravcu otišao za 60 miliona eura.

Juventus je pod istragom zbog osnovane sumnje da je u ovom poslu prikazao vrijednost fudbalera višima nego što realno jesu kako mi klubovi u "trampi" ostvarili "kapitalan dobitak".

U Juventusovom slučaju on je iznosio 46,9 miliona eura, smatraju u Tužilaštvu iako prilikom transfera nije bilo finansijskih transakcija. Osim 12 miliona eura "razlike u cijeni" Pjanića i Mela.

Najpopularniji italijanski klub je iznosom dobijenim za Pjanića na osnovu njegove "lažne vrijednosti" sredio situaciju u svojim poslovnim knjigama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.