open-navfaktor-logo
search
Strasbourg
Filmu "Quo Vadis, Aida?" evropska filmska nagrada publike LUX 2022
Film bh. redateljice Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?" osvijio je u srijedu u Evropskom parlamentu u Strasbourgu LUX nagradu publike 2022.
08.06.2022. u 13:22
get url
text

Film "Quo Vadis, Aida?" pobijedio je u konkurenciji film "Bijeg" Jonasa Pohera Rasmussena i "Velika sloboda" Sebastiana Meisea.

Ceremoniji dodjele nagrada prisustvovale su bh. rediteljica Jasmina Žbanić i predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić.

Žbanić je u obraćanju Evropskom parlamentu rekla da dok je pripremala film o genocidu u Srebrenici, smatrala da će rat u BiH i regionu biti posljednji u Evropi, te da ju je šokirala činjenica da su Evropljani dozvolili rat u Ukrajini.

- Posljedice rata su tako jake i bolne i 30 godina nakon rata. Ovo će biti katastrofa za Evropu. Molim vas, zaustavite rat. Pobrinite se o zemljama koje nisu u EU. Suočavamo se sa srpskim i hrvatskim nacionalizmom uz Putinovu podršku. Spasite naš region, jer će on biti sljedeći - poručila je Žbanić.

LUX nagradu publike zajednički su pokrenuli Evropski parlament i Evropska filmska akademija u septembru 2020. godine, u partnerstvu s Evropskom komisijom i evropskom udrugom kina Europa Cinemas.

Isntitucije su ranije pozvale evropsku publiku da se pridruži ocjenjivačkom sudu i da glas za svoj omiljeni film.

Film "Quo Vadis, Aida?" koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za "Oscara" u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.