open-navfaktor-logo
search
"Zaradili" 30 miliona
Fiktivni ugovori, pozajmice, cesije, milionske transakcije: Tužilaštvo KS objavilo za šta se terete uhapšeni u akciji "Profit"
Tužilaštvo Kantona Sarajevo oglasilo se zvanično o akciji "Profit", koju pod njihovim nadzorom od jutros vrše pripadnici SIPA-e, a u aklopu koje se vrše pretresi na više lokacija.
09.12.2020. u 13:06
get url
text

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, dosad je u sklopu akcije uhapšeno više osoba.

Tužilaštvo KS tereti ih za organizovani kriminal i pranje novca.

Istragom je, nakon proširenja, obuhvaćeno ukupno 18 osoba.

VEZANI TEKST - Saznajemo: Supruga preminulog Ibrahima Jusufranića označena kao "mozak" grupe čija hapšenja su u toku

- Osumnjičeni se terete da su kao organizovana kriminalna grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi, sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

Također, sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transkacijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM - saopćila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić. 

Kako smo ranije objavili, prema saznanjima Faktora, prvoosumnjičena u ovom predmetu je Smiljka Jusufranić, supruga preminulog Ibrahima Jusufranića, nekadašnjeg direktora GRAS-a i vlasnika Internacionalnog univerziteta u Travniku.

Pod istragom su i Zijad Blekić, direktor brokerske kuće Eurohaus, Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, te Edin Muftić, nekadašnji direktor FIMA banke i biznismen Edin Dizdar.

Smiljka Jusufranić, Edin Dizdar i Zijad Blekić se sumnjiče da su organizirali grupu, čiji članovi su postali ostali osumnjičeni, koji su imali svoje uloge u njenom funkcioniranju.

Za ovaj slučaj se odranije vežu i imena preminulog Ibrahima Jusufranića, Jasmina Jusufranića, Ramiza Bibića, Nasera Dace, Davera Halilbegovića i Armina Mulahusića.

Uhapšeni su sprovedeni u prostorije SIPA-e na ispitivanje, a aktivnosti na terenu još traju. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.