Nedjelja, 09.08.2020.

Citrus festival

Figure od limuna, narandži, mandarina...

FOTO: AA

Izložba figura značajno doprinosi i promociji grada, a izrađuju ih žene koje vrijedno rade te na taj način doprinose kućnom budžetu, ali i stiču radno iskustvo

U turskom gradu Mersinu ovog novembra se održava sedmi po redu Citrus festival na kojem se predstavljaju učesnici iz cijelog svijeta. Najviše pažnje tokom trodnevnog festivala, od 1. do 3. novembra, privlače figure izrađene od svježeg citrusnog voća: limuna, narandži, mandarina..., prenosi Anadolu Agency (AA).

Izložba figura značajno doprinosi i promociji grada, a izrađuju ih žene koje vrijedno rade te na taj način doprinose kućnom budžetu, ali i stiču radno iskustvo.

Organizatori su objavili da je ove godine tokom festivala izloženo 30 mobilnih i statičnih figura od citrusa. Deset figura je mobilno, te do i tokom festivala promovišu grad Mersin, preostalih 20 je fiksirano i izloženo u festivalskom prostoru. Između ostalih, ove godine su tu i četiri nove figure: kit, zmaj, majmun i podmornica. Figure se izrađuju od 500.000 citrusa i sve je pravo voće, pojasnili su organizatori festivala.

Citrusi su glavna kultura koja se uzgaja u provinciji Mersin. Svake godine proizvodnja citrusa raste, a 2010. godine odlučili su pokrenuti i festival u čast citrusnog voća.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh