open-navfaktor-logo
search
Dogovorena zabrana
FIFA spremila oštru kaznu za fudbalere koji bi zaigrali u evropskoj Super ligi
Svjetska fudbalska federacija saopćila je danas kako igrači koji sa svojim klubovima budu igrali u Super ligi, čije formiranje zagovaraju pojedini evropski velikani, svoju zemlju neće moći predstavljati u takmičenjima pod okriljem FIFA-e i kontinetalnih asocijacija.
21.01.2021. u 12:55
get url
text

Ovu odluku krovna fudbalska organizacija poslala je kontinentalnim federacijama i tako jasno poručila fudbalerima kakva bi ih sudbina mogla zadesiti u slučaju da zaigraju u klupskom takmičenju o kojem se glasno priča među najvećim timovima na evropskom tlu.

VEZANI TEKST - Može li UEFA spriječiti evropske gigante da naprave Super ligu?

- S obzirom na nedavne spekulacije da bi vodeći klubovi sa Starog kontinenta mogli formirati evropsku Super ligu, FIFA i šest konferederacija (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC i UEFA) naglašava kako ono neće biti priznato. Shodno tome igrači koji sa svojim ekipama budu učestovali u ovom takmičenju neće moći sudjelovati u takmičenjima pod okriljem FIFA-e i kontinentalnih federacija - objasnila je FIFA u saopćenju na svojoj zvaničnoj internet stranici.

Ovu odluku osim predsjednika FIFA-e Giannija Infantina potpisali su i tako podržali i predsjednici svih šest kontinetalnih federacija.

UEFA je još krajem oktobra prošle godine saopćila da neće dozvoliti rušenje svog sistema.

- Super liga od 10, 12 ili 24 kluba postat će dosadna jednog dana. Otvoreni sistem ulaska i ispadanja je srž evropskog fudbala i o tome nema pregovora - poručili su tada iz UEFA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.