open-navfaktor-logo
search
Žrijeb 7. decembra
FIFA promijenila sistem određivanja nositelja u baražu za SP 2022. godine
Evropska fudbalska organizacija (UEFA) saopćila je da će 7. decembra biti održan žrijeb grupa evropskih kvalifikacija za Svjetsko fudbalsko prvenstvo koje bi se 2022. godine trebalo igrati u Kataru.
23.10.2020. u 15:37
get url
text
get url
text

U saopćenju se navodi da zbog pandemije COVID-19 izvlačenju kvalifikacionih grupa neće prisustvovati predstavnici zemalja članica UEFA-e, publika i predstavnici medija, javlja Anadolu Agency (AA).

Žrijeb će biti održan 7. decembra u švicarskom Cirihu s početkom u 18 sati i javnost će taj događaj pratiti u online prijenosu.

Ukupno 55 članica UEFA će se kroz kvalifikacije boriti za jednu od ukupno 13 karti za učešće na Mundijalu u Kataru.

Nacionalni timovi će biti razvrstani u ukupno deset grupa i to u pet sa po šest reprezentacija i pet sa po pet timova.

VEZANI TEKST - FIFA rang-lista izlazi 22. oktobra: Zmajevi ispali iz Top 50, ostaju li u trećem šeširu?

Format takmičenja unutar grupa će biti onaj ustaljeni način igranja po dvije utakmice i to jedne u gostima i jedne na domaćem terenu.
Evropske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo igrat će se od marta do novembra naredne godine.

Prvoplasirane selekcije iz svih deset grupa će se direktno plasirati na mundijal u Kataru, a drugoplasirani iz svih deset grupa će se kroz play-off boriti za preostale tri karte na nastup na Svjetskom prvenstvu.

U play-offu će im se pridružiti još dvije selekcije iz Lige nacija (sezona 2020/2021) i to one koje budu imale najviše bodova u tom takmičenju, a da nisu izborile jedno od prva dva mjesta u kvalifikacionoj grupi. U baražu će se igrati po jedna utakmica, po sistemu eliminacije.

A FIFA je danas objavila da drastično promijenila sistem baraža za Svjetsko prvenstvo 2022, odnosno određivanje nositelja. Dodatne kvalifikacije igrat će se kao što se igraju dodatne kvalifikacije za EURO, po sistemu tri "final foura" na jednu dobivenu utakmicu. Domaćin finala bit će određen ždrijebom.

No, nositelji će se, umjesto po renkingu reprezentacija, određivati po rezultatima u kvalifikacijskim grupama, s time da se reprezentacijama koje su u grupi imale po šest ekipa neće računati bodovi osvojeni protiv najlošijih reprezentacija.

Ovo je kriterij za određivanja poretka drugoplasiranih ekipa:

1. Broj osvojenih bodova

2. Gol-razlika

3. Broj postignutih golova

4. Broj postignutih golova u gostima

5. Broj pobjeda

6. Broj pobjeda u gostima

7. Fair-play

8. Renking u Ligi nacija u sezonu 2020/2021.

Polufinala svakog od tri mini-turnira igrat će se 24. i 25. marta 2022. godine, a finale četiri dana kasnije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.