open-navfaktor-logo
search
Infantino ga iznenadio
FIFA proglasila najbolje u 2020. godini: Lewandowski naslijedio Messija
Svjetska fudbalska federacija (FIFA) večeras je dodjelila nagrade najboljim pojedincima u 2020. godini, a priznanje za The Best, za najboljeg fudbalera u godini na isteku, pripalo je poljskom napadaču i fudbaleru Bayerna Robertu Lewandowskom.
17.12.2020. u 20:39
get url
text

VEZANI TEKST - FIFA izbrala najbolje timove u 2020. godini, Sonu nagrada "Ferenc Puskas"

Najbolji strijelac Bundeslige i Lige prvaka u prošloj sezoni sasvim zasluženo je naslijedio Lionela Messija, koji je s Cristianom Ronaldom bio u najužoj konkurenciji za priznanje za najboljeg fudbalera prema izboru FIFA-e i u ovoj godini.

Iako je dodjela nagrada održana u virtualnom obliku predsjednik FIFA Gianni Infantino iznenadio je Poljaka, te se s nagradom The Best u rukama pojavio u Munchenu te je lično predao u ruke sjajnom napadaču.

Prestižna nagrada u ženskoj konkurenciji pripala je fudbalerki Manchester Cityja i reprezentativki Engleske Lucy Bronze, no zbog posebnih protokola u Engleskoj, njoj nagrada nije mogla biti uručena večeras.

Selektorka ženske fudbalske reprezentacije Nizozemske Sarina Wiegman proglašena je najboljom trenericom u 2020. godini, dok je Jurgen Klopp proglašen najboljim ispred Bayernovog Hansija Flicka i Marcela Bielse, što je malo iznenađenje s obzirom da je Flick osvojio sve moguće trofeje.

Manuelu Neueru, koji je s Bayernom u protekloj sezoni osvojio sve moguće trofeje, pripala je nagrada za najboljeg golmana, dok Golmanica Lyona Sarah Bouhaddi je i ove godine proglašena za najbolju u ženskoj konkurenciji.

FIFA je odlučila sa 100.000 američkih dolara podržati humanitarnu inicijativu napadača Manchester Uniteda, koji je proteklom periodu pomagao socijalno ugroženim porodicama.

Mladi Mattia Agnese dobitnik je FIFA nagrade za Fair Play zbog poteza kojim je tokom utakmice spasio život jednom od protivnika poslije sudara glavama.

Nagrada koju FIFA posvećuje navijačima pripala je Marivaldu Franciscu Da Silvi koji pješači 60 kilometara na svaku utakmice brazilskog Sport Club do Recife.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.