open-navfaktor-logo
search
The Best
FIFA objavila deset kandidata za nagradu za najboljeg fudbalera svijeta
Čak trojica fudbalera iz redova osvajača Lige prvaka borit će se za prestižno priznanje, a pored Mohameda Salaha tu su još Virgil Van Dijk i Sadio Mane
31.07.2019. u 17:43
get url
text

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je uži spisak igrača koji će konkurisati u izboru za najboljeg fudbalera na svijetu u protekloj sezoni.

Za laskavu nagradu "The Best" koja je prošle godine pripala fudbaleru Real Madrida i kapitenu fudbalske reprezentacije Hrvatske Luki Modriću, ove godine će konkurisati deseterica igrača.

Čak trojica fudbalera iz redova osvajača Lige prvaka borit će se za prestižno priznanje, a pored Mohameda Salaha tu su još Virgil Van Dijk i Sadio Mane.

Kao što je to slučaj u posljednjih deset i više godina bilo kakav izbog za najboljeg fudbalera nezamisliv je bez Cristiana Ronalda i Lionela Messija. Među kandidatima za najboljeg igrača svijeta osim Van Dijka tu su još dvojica Holanđana Frenkie De Jong i Matthijs de Ligt, a pored njih tu su još Eden Hazard, Harry Kane i Kylian Mbappe.

U konkurenciji za najboljeg trenera u izboru FIFA-e su Djamel Belmadi (Alžir), Didier Deschamps (Francuska), Marcelo Gallardo (River Plate), Ricardo Gareca (selektor Perua), Pep Guardiola (Manchester Cityj), Jurgen Klopp (Liverpool), Mauricio Pochettino (Tottenham), Fernando Santos (Portugal), Erik ten Hag (Ajax) i Tite (Brazil).

Među 12 kandidatkinja za najbolju igračicu su Lucy Bronze (ENG, Olympique Lyonnais), Julie Ertz (USA, Chicago Red Stars), Caroline Graham Hansen (NOR, Wolfsburg / FC Barcelona), Ada Hegerberg (NOR, Olympique Lyonnais), Amandine Henry (FRA, Olympique Lyonnais), Sam Kerr (AUS, Chicago Red Stars / Perth Glory), Rose Lavelle (USA, Washington Spirit), Vivianne Miedema (NED, Arsenal), Alex Morgan (USA, Orlando Pride), Megan Rapinoe (USA, Reign FC), Wendie Renard (FRA, Olympique Lyonnais), Ellen White (ENG, Birmingham City / Manchester City).

FIFA će uskoro objaviti po tri finalista, a dodjela nagrada bit će upriličena 23. septembra u Milanu na gala večeri The Best FIFA Football Awards.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.