open-navfaktor-logo
search
Donijeli odluku
FIFA neće sankcionirati Indoneziju zbog tragedije na stadionu
Predsjednik Indonezije Joko Widodo izjavio da Svjetska fudbalska federacija (FIFA) neće sankcionisati Fudbalski savez te zemlje nakon što je ispaljivanje suzavca unutar poluzaključanog stadiona prošle sedmice izazvalo stampedo, pri čemu je poginula 131 osoba, uključujući 17 djece, prenosi Anadolu Agency (AA).
08.10.2022. u 13:22
get url
text

Widodo je potvrdio da mu je predsjednik FIFA-e Giani Infantino u pismu spominjao moguću saradnju između Indonezije i FIFA-e i da će ta zemlja ostati domaćin U-20 Svjetskog prvenstva u fudbalu naredne godine, na kojem će učestvovati 24 zemlje s pet kontineta.

- Na osnovu pisma, hvala Bogu, indonežanski fudbal nije sankcionisan od FIFA-e - rekao je Widodo u video snimku objavljenom na YouTube kanalu predsjedničkog ureda kasno u petak.

VEZANI TEKST - U neredima na fudbalskom stadionu u Indoneziji poginule najmanje 174 osobe

FIFA u svojim sigurnosnim protokolima savjetuje da se ne koristi suzavac na stadionu ili u blizini i preporučuje da se izlazne kapije otključavaju u svakom trenutku tokom utakmice. Iako se ta pravila smatraju sigurnosnim standardom, ne primjenjuju se na domaća prvenstva, a FIFA nema ovlasti nad načinom na koji lokalne vlade i policija kontrolišu gledaoce i navijače.

Tragedija se dogodila prošle subote u gradu Malang u provinciji Istočna Java nakon utakmice između FC Arema i Persebaya Surabaya, koja je završena porazom domaćeg tima rezultatom 3:2. Oko 42.000 navijača FC Arema upali su nakon poraza na teren, nakon čega je policija intervenisala suzavcima, što je izazvalo stampedo.

Snimci sa stadiona koji su podijeljeni na društvenim mrežama prikazuju navijače kako jurišaju na teren i sukobljavaju se sa snagama sigurnosti, a nakon intervencije panično bježe prema kapijama.

Većina poginulih je zgažena ili ugušena. Među žrtvama su bila i dva policajca.

Fudbalski savez Indonezije (PSSI) otkazao je sve utakmice ove sedmice zbog tragedije i zabranio FC Arema da bude domaćin utakmica do kraja sezone.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.