open-navfaktor-logo
search
Finansijska podrška
FIFA i FIFPro osnovali fond za zaštitu neisplaćenih fudbalera
Svjetska fudbalska federacija (FIFA) i Svjetska federacija profesionalnih udruženja fudbalera (FIFPro) osnovali su globalni fond za pružanje finansijske podrške igračima kojima klub nije i neće isplatiti zaradu.
11.02.2020. u 17:33
get url
text

FIFA je izdvojila ok 30 miliona KM (15 miliona eura) za FIFA fond za fudbalere (FIFA FFP) do 2022. godine, a novac će biti podijeljen na godišnja izdvajanja. Dodatnih deset miliona KM (4,6 miliona eura) izdvojeno je za igrače koji su neisplaćeni u periodu između jula 2015. i juna 2020. godine.

- Iako ovi grantovi neće pokriti puni iznos plaća koje se duguju igračima, fond će osigurati važnu sigurnosnu mrežu - navodi se u saopćenju FIFA-e i FIFPro-a.

Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e kazao je da sporazum i posvećenost pomaganju igračima u teškoj situaciji pokazuju kako krovna kuća svjetskog fudbala vidi svoju ulogu.

- Tu smo i da pružimo ruku onima kojima je potrebno, posebno unutar fudbalske zajednice, a to počinje sa igračima, koji su ključne figure naše igre - poručio je Infantini.

FIFA je 2019. godine ažurirala svoj disciplinski kodeks kako bi poboljšala okvir za rješavanje neisplaćivanja plaća fudbalerima. Između ostalog, odlučeno je da ako klub protivzakonito ne isplati igraču najmanje dvije mjesečne plaće u određenom roku, smatrat će se da igrač ima pravedan povod da raskine ugovor.

Novi fond postat će operativan od 1. jula 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.