open-navfaktor-logo
search
Online sastanak
Field i Kavalec podržali rad Istražne komisije: Reforma pravosuđa i vladavina prava u vrhu prioriteta
Članovi Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održali su danas online sastanak sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthewom Fieldom i šeficom Misije OSCE-a u BiH ambasadoricom Kathleen Kavalec, saopćeno je iz Sektora Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.
08.10.2020. u 17:48
get url
text

Ambasadori Field i Kavalec pozdravili su rad komisije ističući da snažno podržavaju institucionalni i parlamentarni nadzor nad radom pravosudnih institucija.

Naglasili su da je reforma pravosuđa i uspostavljanje vladavine prava u vrhu prioriteta međunarodne zajednice kada je riječ o nastavku napretka BiH te izrazili nadu da će rad Privremene istražne komisije dati značajan doprinos u procesu reforme pravosuđa i povratku povjerenja građana u pravosudne institucije.

Zahvaljujući za snažnu podršku i veliku pomoć koju Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Misija OSCE-a u BiH pružaju radu Privremene istražne komisije, članovi ove komisije upoznali su ambasadore s radom i dosadašnjim rezultatima, posebno naglašavajući činjenicu da u Komisiji vlada zdrava atmosfera i posvećenost cilju da izrade kvalitetan izvještaj i predlože reforme koje će doprinijeti popravljanju stanja u pravosudnim institucijama u BiH.

Govoreći o problemima u radu pravosudnih institucija u BiH, koji su locirani tokom saslušanja pred Komisijom, članovi Privremene istražne komisije naveli su trend politizacije nosilaca najviših funkcija u pravosudnim institucijama, zloupotrebu pravosuđa u funkciji diskvalifikacije i zastrašivanja pojedinaca, međusobnu zavisnost nosilaca pravosudnih funkcija, kao i slučajeve koji se godinama ne rješavaju te nedostatak odgovornosti za zvaničnike u pravosuđu koji ne rade svoj posao.

Istaknuli su potrebu za promjenama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, posebno u pravcu osiguranja pune samostalnosti Kancelarije disciplinskog tužioca i omogućavanja da proces izbora ključnih ljudi u pravosuđu bude potpuno izolovan od političkih pritisaka.

Ukazali su i na važnost izmjena Zakona o krivičnom postupku, kojima bi bila pojačana uloga sudija u istražnim postupcima, kao i zakona tužilaštvima.

Svi učesnici ovog video-sastanka podržali su uspostavljenu punu transparentnost u radu Privremene istražne komisije, čiji rad, kako je rečeno, izaziva veliko interesovanje javnosti.

S tim u vezi, učesnici sastanka podržali su i inicijativu o direktnim televizijskim prijenosima sjednica Privremene istražne komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.