open-navfaktor-logo
search
Ažurirana lista
FETO ustanove u BiH s blokiranim računima i dalje u kaljuži dugovanja za poreze i doprinose
Na listi poreskih obveznika sa dugovanjima po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada koju je zaključno s krajem septembra 2022. godine objavila Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine, našle su se i obrazovne ustanove koje se povezuju sa terorističkom organizacijom Fetulahci/FETO, a koje su aktivne u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).
07.11.2022. u 14:34
get url
text

Prema informacijama PUFBiH-a zaključno s 31. septembrom 2022. godine, najveći dužnici su javna preduća, koja se nalaze u samom vrhu liste sa pojedinačnim dugovanjima većim od po 100 miliona konvertibilnih maraka.

Ukupni saldo dugovanja svih 4.647 dužnika sa liste iznosi 2.722.980.929,49 KM, od čega su 646.298.731,43 KM kamate.

Prema objavljenoj listi, Privatna gimnazija "Richmond college", obrazovna ustanova koja se povezuje s terorističkom organizacijom FETO, državi duguje više od 415.000 KM.

Međunarodna srednja škola "International high school" ima dugovanje koje premašuje iznos od 255.000 KM.

Ustanova koja se povezuje sa terorističkom organizacijom FETO, a koja djeluje u Zenici "Richmond park international primary school", na ime poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada, na datum 30. septembar 2022. godine, državi duguje 202.448,18 KM.

Na listi dužnika je i "Tursko-bosanski Sarajevo koledž" sa dugom većim od 107.000 konvertibilnih maraka.

Dugovanje druge obrazovne ustanove koja se povezuje s terorističkom organizacijom FETO i koja djeluje u Zenici, a radi se o "Richmond park international secondary school" premašuje 104.000 KM.

Prema listi PUFBiH-a, dug obrazovnih ustanova povezanih s terorističkom organizacijom FETO, premašuje milion KM. Lista uključuje dužnike s dugom iznad 50.000 KM.

Blokirani računi

Prema Izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa Centralne banke Bosne i Hercegovine zaključenom 1. novembra 2022. godine, računi dvije FETO ustanove u Zenici su blokirani.

Kako stoji u pomenutom izvještaju, račun ustanove koja se povezuje sa terorističkom organizacijom FETO, a koja djeluje u Zenici "Richmond park international primary school" je blokiran kao i račun druge obrazovne ustanove koja se povezuje s terorističkom organizacijom FETO i koja djeluje u ovom gradu, a radi se o "Richmond park international secondary school".

Fiktivne izmjene vlasničke strukture

Obrazovne i druge ustanove povezane s terorističkom organizacijom Fetulahci/FETO, nakon krvavog pokušaja državnog udara koji je ta teroristička organizacija izvela 15. jula 2016. godine u Turskoj, orkestrirano su negirale povezanost s FETO-om i objavljivale informacije o prodaji i preuzimanju ustanova od strane trećih lica ili kompanija.

Tako su i FETO ustanove "Bosna Sema" u BiH objavile prelazak pod okrilje britanskih i američkih firmi, sve s ciljem prikrivanja povezanosti s tom terorističkom organizacijom.

Članovi terorističke organizacije FETO su nakon pokušaja puča u Turskoj kroz otvaranje preduzeća u BiH osiguravali boravišne dozvole u ovoj zemlji, odakle su sebi ili drugima osiguravali odlaske u zemlje Evropske unije.

Teroristička organizacija FETO

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turskoj montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.