open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Festival etnosportova i kulture
Cilj Festivala koji se odžava na aerodromu “Ataturk“ je očuvanje tradicionalnih sportova i prenošenje tih vještina i kulturne baštine na mlade generacije
03.10.2019. u 12:54
get url
text

U Istanbulu je danas počeo Festival etnosportova i kulture koji je okupio hiljadu sportista koji će se takmičiti u 12 tradicionalnih disciplina. Organizator Festivala je  Svjetska konfederacija etnosportova koja tu manifestaciju održava četvrtu godinu zaredom. Učestvuju takmičari iz 16 država, uključujući i Argentinu.

Cilj Festivala koji se odžava na aerodromu “Ataturk“ je očuvanje tradicionalnih sportova i prenošenje tih vještina i kulturne baštine na mlade generacije. Među 12 etnodisciplina koje su se našle na Festivalu je nekoliko vrsta drevnih hrvačkih vještina, te konjaničkih igara i streličarstva.

Uporedo s promocijom etnosportova, tokom Festivala će biti organizirane brojne manifestacije vezane za širi spektar tradicije i kulture povezanih sa etničkim zajednicama koje baštine tu vrstu sportova.

Najmlađi posjetioci će do nedjelje moći upoznati i okušati se u 40 tradicionalnih igara na posebnim poligonima u kompleksu u kojem se manifestacija održava. 

{$galerijaFotografija}

Festival etnosportova i kulture - 3. 10. 2019.
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.