Istanbul

Festival etnosportova i kulture

Objavljeno: 03.10.2019. u 12:54

Cilj Festivala koji se odžava na aerodromu “Ataturk“ je očuvanje tradicionalnih sportova i prenošenje tih vještina i kulturne baštine na mlade generacije

FOTO: AA

U Istanbulu je danas počeo Festival etnosportova i kulture koji je okupio hiljadu sportista koji će se takmičiti u 12 tradicionalnih disciplina. Organizator Festivala je  Svjetska konfederacija etnosportova koja tu manifestaciju održava četvrtu godinu zaredom. Učestvuju takmičari iz 16 država, uključujući i Argentinu.

Cilj Festivala koji se odžava na aerodromu “Ataturk“ je očuvanje tradicionalnih sportova i prenošenje tih vještina i kulturne baštine na mlade generacije. Među 12 etnodisciplina koje su se našle na Festivalu je nekoliko vrsta drevnih hrvačkih vještina, te konjaničkih igara i streličarstva.

Uporedo s promocijom etnosportova, tokom Festivala će biti organizirane brojne manifestacije vezane za širi spektar tradicije i kulture povezanih sa etničkim zajednicama koje baštine tu vrstu sportova.

Najmlađi posjetioci će do nedjelje moći upoznati i okušati se u 40 tradicionalnih igara na posebnim poligonima u kompleksu u kojem se manifestacija održava. 

Foto: AA

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije