open-navfaktor-logo
search
Neodgovorne izjave
FERK: Na koji način se vrši procedura za povećanje cijene struje u Federaciji BiH
Političari, direktori i analitičari najavljuju poskupljenje električne energije u Federaciji BiH i stalno plaše građane proizvoljnim i netačnim izjavama. Iz Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) pojasnili su nam koja je procedura prilikom poskupljenja struje.
20.12.2022. u 07:46
get url
text
FERK

- Snabdjevači električnom energijom u Federaciji BiH su dva javna preduzeća, Elektroprivreda BiH i Elektroprivrede HZHB Mostar. Ova preduzeća imaju obavezu pružati univerzalnu uslugu snabdijevanja krajnjim kupcima električne energije iz kategorije potrošnje domaćinstvo, te malim preduzećima i komercijalnim kupcima koji na tržištu nisu odabrali snabdjevača. 

Snabdijevanje kvalifikovanih kupca vrši se po cijeni usluge javnog snabdjevača na koju je FERK dao saglasnost ili koju je FERK utvrdio u skladu sa Pravilnikom o snabdijevanju kvalifikovanih kupaca električnom energijom i postupku promjene snabdjevača i po metodologiji za utvrđivanje cijena usluge javnog snabdjevača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH.

Javni snabdjevač predlaže cijene usluge po kojima isporučuje električnu energiju u okviru univerzalne usluge, u skladu sa metodologijom. Cijene moraju biti predložene FERK-u najkasnije 60 dana prije planirane primjene novih cijena. FERK potom daje saglasnost na predložene cijene. 

U slučaju da cijene koje je predložio javni snabdjevač nisu utvrđene u skladu sa metodologijom, FERK neće dati saglasnost na predložene cijene. U tom slučaju FERK utvrđuje cijene usluge javnog snabdjevača. 

Nakon dobivanja saglasnosti na predložene cijene usluge javnog snabdjevača, odnosno nakon što FERK utvrdi cijene usluge javnog snabdjevača, javni snabdjevač ih je obavezan objaviti na svojoj internetskoj stranici i oglasnoj tabli.

Cijene usluge javnog snabdjevača uključuju cijenu nabavke električne energije, cijenu usluge snabdijevanja javnog snabdjevača i javni snabdjevači ih formiraju nezavisno jedno od drugog.

FERK do ovog trenutka nije primio prijedlog korigovanih cijena usluge javnog snabdjevača po kojima isporučuje električnu energiju u okviru univerzalne usluge niti od jednog javnog snabdjevača u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Poštujući princip transparentnosti u svom radu FERK će obavijestiti javnost o pristiglim zahtjevima ukoliko i kada do njih dođe – odgovorili su iz FERK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.