open-navfaktor-logo
search
Poslodavci i kršenje prava
Ferhatović-Beširović: Radnici se žale na kršenje svojih prava, ali pod uvjetom da prijava bude anonimna
Privatnici u Federaciji BiH dužni su minimalne plaće povećati sa 406 KM na 543 KM, a prema Odluci o minimalnoj plaći Vlade Federacije BiH koja je stupila na snagu 1. januara, ali to u praksi nije slučaj. Događa se da radnicima uplate 543 KM na račun, ali im umanje novac za topli obrok i prijevoz koji daju u koverti. 
08.03.2022. u 07:41
get url
text

Mersiha Ferhatović-Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, kaže da su imali prijave radnika zbog nepoštivanja Odluke o minimalnoj plaći.

- Što se tiče pojave da se radnicima uskraćuje topli obrok nakon povećanja minimalne plaće, slučajeve koji su nama prijavljeni smo uz pomoć Miomirke Melank, zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a koja je i predsjednice Komisije za ljudska prava FBiH, uspjeli zaustaviti.

Ali generalno pojava po kojoj se radnicima umanjuje dio plaće koji su primali u koverti nije ništa novo. Ove masovne slučajeve mi smo imali u prvim mjesecima pandemije. Ono što je sporno je što je isplata na taj način de facto kršenje zakona - govori nam Ferhatović-Beširović.

VEZANI TEKST - Kome da se žale radnici koji su izvarani sa minimalnom plaćom, na računu 543 KM, a smanjen topli obrok

Ferhatović-Beširović kaže da su sa socijalnim partnerima prilikom potpisivanja granskog kolektivnog ugovora zajednički apelirali da sve isplate plaća i dodataka na plaću moraju ići preko transakcijskog računa.

- Sve drugo je kršenje zakona, ali ono što je mnogo važnije je uskraćivanje prava radnicima da taj dio plaće koji im se uskrati potražuju. Da bi se ove zloupotrebe izbjegle, potrebno je proširiti primjenu kolektivnog ugovora na sve trgovačke subjekte, bez izuzetka, što smo i tražili od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike - govori. 

Upitali smo koliko se radnici u realnom sektoru, u trgovini, usuđuju žaliti na postupanje poslodavaca.

- Radnici se žale na kršenje svojih prava, ali pod uvjetom da budu anonimni i da se njihov identitet ne otkriva ni u kom slučaju. Iz tog razloga se ni ne odlučuju na sporove za zaštitu svojih prava - kazala nam je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.