open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Memić"
Feraget o navodima advokata: Sud će odluku donijeti na osnovu dokaza, a ne medijskih izvještaja
Ifet Feraget, advokat porodice Memić, reagirao je na podnesak koji su Sudu Bosne i Hercegovine uputili advokati optuženih u predmetu "Zijad Mutap" i drugi. 
13.04.2022. u 13:58
get url
text

Navode advokata Faktor je objavio jučer u tekstu Advokati optuženih u "slučaju Memić" obratili se Sudu BiH: Provodi se medijski linč.

Kako je u svom reagiranju naveo Feraget, "prinuđen je da radi zaštite svog profesionalnog i ličnog digniteta, u skladu sa članom 8. Zakona o zaštiti od klevete FBiH i članom 16. Kodeksa za štampu u BiH, podnese demant iznijetih neistinitih navoda".

- Obrazložene presude o krivici optuženih će donijeti iskusne i profesionalne sudije isključivo na osnovu dokaza provedenih u sudnici, a nikako na osnovu medijskog izvještavanja.

VEZANI TEKST - Advokati optuženih u "slučaju Memić" obratili se Sudu BiH: Provodi se medijski linč

Intenzivno medijsko izvještavanje o predmetnom suđenju je izraz ostvarivanja slobode izražavanja zagarantovane u članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Kao advokat oštećene porodice Memić sam više puta do sada ukazao na značaj poštivanja načela petpostavke nevinosti optuženih kao dijela prava na pravično suđenje.

Iako bih ostale zlonamjerne, neargumentovane i nekolegijalne navode navedenih advokata rado komentarisao, to ipak ne mogu učiniti kako ne bih ugrozio navedeno načelo, a i bol porodice Memić me obavezuje da borbu za istinu i pravdu nastavim dostojanstveno, kao i do sada - navedeno je u reakciji advokata porodice Memić Ifeta Ferageta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.