open-navfaktor-logo
search
Putokaz investitorima
Federalno okupljanje industrijskih zona na portalu
Na jednom mjestu skupljat će se sve  informacije o poslovnim zonama kao što su lokacija zone, izgrađenost infrastrukture, popis firmi, te povlastice investitorima 
26.09.2018. u 21:10
get url
text

Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, obrta i poduzetništva Amir Zukić u Sarajevu su predstavili Informacioni sistem sa web portalom poslovnih zona u Federaciji BiH.

Ovo je inovativan projekat koji će imati jedinstvenu informacionu bazu poslovnih zona u Federaciji. Na jednom mjestu skupljat će se sve relevatne informacije o poslovnim zonama kao što su: lokacija zone, izgrađenost infrastrukture u zoni i do zone, popis firmi u zoni, povlastice investitorima za poslovanje u određenoj zoni.

Na portalu će biti sve uvezane sve baze više federalnih institucija, kao što su Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Porezna uprava FBiH, finanijsko informatičke agencije i Generalni sekretarijat Vlade FBiH.

Amir Zukić,  federalni ministar razvoja, obrta i poduzetništva 

- Ovaj skup informacija će omogućiti izradu sveobuhvatnih analiza stanja i lakše i bolje planiranje razvoja poslovnih zona za sve nivoe vlasti, a potencijalnim investitorima pružit će detaljan uvid u raspoložive kapacitete u poslovanju koje bi mogli ostvariti u lokalnim upravama u FBiH – rekao je Zukić. 

Načelnici i gradonačelnici općina i gradova očekuju od ovog projekta višestruke koristi, jer će moći planirati nove razvojne projekte i otvaranje novih poslovnih zona.

Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda

- Grad Goražde ima četiri industrijske zone, a na dobrom smo putu da otvorimo i na desnoj obali rijeke Drine izgradnjom novog mosta u Vitkovićima i petu industrijsku zonu. Ovaj projekat podržavam koji je vrlo važan za sve postojeće i buduće industrijske zone u FBiH. Imat ćemo sve potrebne podatke na jednom mjestu. Goražde je najefikasnije u FBiH kada je u pitanju dodjeljivanje potrebnih dozvola investitorima. U našim industrijskim zonama radi oko 5.500 radnika od ukupno 7.500 zaposlenih u Goraždu – kazao je Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

Branko Bago, načelnik Općine Posušje

Načelnik Općine Posušje Branko Bago rekao je da u ovoj općini trenuto rade dvije poslovne zone u kojima radi osam firmi, a priprema se otvaranje još četiri nove firme.

- U uređenju poslovnih zona pomaže nam Ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva FBiH i Vlada našeg Kantona. U ovaj projekat uključili smo se jer će nam pomoći da se uveženo sa svim poslovnim projektima u cijeloj BiH i susjednim državama – rekao je Bago.

Nermina Bešlagić, pomoćnica načelnika Općine Tešanj, rekla je da se u ovoj općini godinama radi na otvaranju poslovnih zona.

Nermina Bešlagić, pomoćnica načelnika Tešnja

- Trenutno imamo pet poslovnih zona i pripremamo izgradnju još jedne. U dvije od pet poslovnih zona ima još slobodnog prostora za osnivanje novih firmi. Imamo velikih broj poslovnih subjekata i još veće interesovanje za otvaranje novih firmi u poslovnim zonama. Općina nastoji da olakša otvaranje firmi u sređivanju administrativnih poslova i konstantno infrastrukturno uređenje u poslovnim zonama. Sa ovim projektom nadamo se još boljim poslovnim rezultatima – istaknula je Bešlagić.

Nakon predstavljanja Informacionog sistema Ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva FBiH će s UNDP-om organizovati obuke timova jedinica lokalne samouprave za unos podataka u navedenu bazu.

Novalić i Zukić izrazili su zahvalnost Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) za finansijsku podršku u izradi Informacionog sistema, te Katoličkom servisu za pomoć za veliku posvećenost kao implementatoru projekta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.