Adhanom je prihvatio savjet Odbora i proglasio ovu epidemiju vanrednim javnozdravstvenim događajem od međunarodnog značaja, te su date preporuke prema Kini, kao i zemljama svijeta.

Federalno ministarstvo zdravstva je slijedom te odluke po automatizmu i u skladu sa Zakonom formiralo Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva za dalje praćenje situacije i poduzimanje mjera u cilju sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom na teritoriji Federacije BiH, kao i koordiniranja aktivnosti između nadležnih institucija.

Krizni štab preuzima poslove ranije formiranog Koordinacionog tijela ovog Ministarstva, a u cilju povećanja stepena operabilnosti.

Sve ranije utvrđene mjere, koje se intenzivno provode u saradnji sa kantonalnim ministarstvima zdravstva, Federalnim i kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, zdravstvenim ustanovama, Državnom graničnom službom i Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Ministarstvom civilnih poslova BiH, ostaju i dalje u primjeni.

Napominjemo da su sve mjere, koje se provode, fokusirane na rano otkrivanje eventualnog sumnjivog slučaja u cilju sprečavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i dalje procjenjuje da postoji "umjerena" vjerovatnoća pojave uvezenih slučajeva u evropske zemlje, što se odnosi i na BiH.

Preporuke za putnike i generalne preporuke za stanovništvo dostupne su na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva zdravstva.