open-navfaktor-logo
search
Uskoro obnova
Federalni zastupnici na mukama: U sali za sjednice puše kao da su na vrhu Bjelašnice, pod stolom drže grijalicu
Do kraja ovog mjeseca trebalo bi da se objave tenderi za odabir izvođača radova na adaptaciji objekta u Sarajevu, u Ulici Hamdije Kreševljakovića, gdje se održavaju sjednice Zastupničkog i Doma naroda FBiH, a koji će u potpunosti pripasti Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.
04.03.2020. u 19:45
get url
text
Zgrada Parlamenta FBiH

Još uvijek se, prema riječima Mirsada Zaimovića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH u objektu nalazi i Gradska uprava.

- Još ni Gradska uprava nije prešla u objekat iza Vječne vatre u Titovoj ulici, jer čekaju da se iz tog objekta iseli Finansijska policija FBiH. Ipak, mi smo ovdje odlučili, da ukoliko se u dogledno vrijeme to ne desi, da mi idemo sa sanacijom. Da ne bude da nismo iskoristili sredstva koja su nam na raspolaganju. Da ih iskoristimo za one namjene, adaptaciju prostora, koji trenutno imamo na raspolaganju, bez obzira na prostor Gradske prave. Naime, Gradska uprava je svakako dio svog prostora već adaptirala i tu neće biti potrebna ulaganja. Ima dobrih ideja što se tiče adaptacije. Jedan dio sredstava bi bio iskorišten za prilagođavanje prostora osobama s invaliditetom. To je u konačnici i naša moralna obaveza, a ostatak bismo iskoristili za adaptaciju ovog prostora koji je poprilično star - govori nam Zaimović.

Dodaje kako im dodatni problem predstavlja i to da nema tlocrta objekta.

- Ima tu problema. Prioritet će biti rješavanje pitanja pristupa invalidnim osobama, novinarska soba. Prostor za premijera i članove Vlade FBiH. Zatim, sala gdje se održavaju sjednice. U tom dijelu je užasno hladno. Mi koji vodimo sjednice imamo ispod stola grijalicu, a tamo gdje bi trebalo da sjede ministri, iz tog zida puše u zimskim mjesecima kao da ste na vrhu Bjelašnica. Možda im i to može poslužiti kao opravdanje za nedolazak na sjednice - našalio se Zaimović.

Sala u kojoj se održavaju sjednice 

Kaže da će se u narednim danima utvrditi ko će provoditi tendersku proceduru.

- Očekujem da će do kraja marta biti objavljeni tenderi. Treba definisati prioritete i zavisno od toga kada će biti provedeni tenderi, počet će se s radovima - rekao nam je Zaimović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.