open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Federalni štab civilne zaštite: Obustavljena raspodjela 80 respiratora
Na današnjoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite stavljena je van snage naredba od 29. aprila o raspodjeli 80 respiratora kantonalnim štabovima civilne zaštite, odnosno kantonima na području FBiH.
14.05.2020. u 21:28
get url
text

Federalnoj upravi civilne zaštite je naređeno da izvrši raspodjelu medicinskih sredstava (ekstrakcijski brisevi i transportni mediji) Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Kantonalnoj bolnici Zenica, saopćeno je nakon sjednice Štaba.

I dalje je na snazi naredba kojom se naređuje federalnim službama zaštite i spašavanja za medicinsku pomoć Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, Kliničkom centru univerziteta Sarajevo, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i bolnici "Dr. Safet Mujić" Mostar da u cilju ublažavanja posljedica širenja zaraze bolesti koronavirusa (COVID - 19) poduzmu mjere i aktivnosti aktivnog nadzora za rano otkrivanje, testiranje, izolaciju i zbrinjavanje eventualnih slučajeva zaraze i dostavljanja kompletnih podataka o broju izolovanih i eventualno oboljelih od zarazne bolesti.

VEZANI TEKST-Od sutra se ukida ograničenje kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina

Produžena je primjena naredbe kojom se zadužuju kantonalne uprave civilne zaštite da obezbijede neprekidno funkcionisanje kantonalnih operativnih centara civilne zaštite koji će putem broja 121 zaprimati sve pozive koji se odnose na pojavu zarazne bolesti koronavirus (prijava novih slučajeva, narušavanje samoizolacije ili drugih naredbi koje se odnose na ponašanje stanovništva u novonastaloj situaciji.

Među mjerama kojima je produžena primjena do 30. maja ove godine, je i naredba o zabrani održavanja svih javnih skupova u FBiH u skladu sa propisima o javnom o okupljanju, s tim da je dopunjena tačka 1. ove naredbe kojom je dozvoljeno javno okupljanje u zatvorenom prostoru uz osiguranje 10 metara kvadratnih po osobi i poštivanje epidemioloških mjera.

Još uvijek je na snazi naredba građanima za obavezno korištenje lične zaštitne opreme (maska, pamučna traka, šal i sl) i poštivanje socijalne distance od najmanje dva metra na javnim površinama i zatvorenim javnim objektima na području FBiH.

Do 30. maja važi primjene naredbe centrima za pružanje usluga / šalter salama na području FBiH kao što su: naplatne službe javnih preduzeća, poštanski uredi, matični uredi jedinica lokalne samoupreave, uredi sudova u radu sa strankama, banke, ispostave poreznih uprava, poslovnice zavoda i slično da rad sa strankama organizuju uz osiguranje protoka stranaka i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Do 30. maja produžena je i primjena naredbi u kojoj se naređuje svim federalnim i kantonalnim ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama, jedinicama lokalne samouprave, privrednim društvima, fizičkim i pravnim licima u FBiH da pojačaju provođenje opštih i posebnih mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, sa posebnim akcentom na pojačanu i vanrednu dezinfekciju poslovnih površina i sredstava javnog prevoza - autobusi, tramvaji, trolejbusi, kombi vozila, taxi vozila, sanitetska vozila.

Do istog datuma nije dozvoljena posjeta zatvorenicima u KPZ-ovima i štićenicima u ustanovama socijalne zaštite, a zabranjeni su posjete i izlasci u azilantskim centrima.

Do 30. maja produžena je primjena naredbi o obustavi rada svih djelatnosti u shopping-tržnim centrima na području FBiH (izuzimajući trgovine prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije), odnosno kojom se dozvaljava rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda i uslužnih djelatnosti malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima izvan shopping – tržnih centara, uz obavezne mjere zaštite (lična zaštitna oprema - maske, rukavice, socijalna distanca od najmanje 2 metra između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, temeljno čićenje i dezinfekcija prostora prije početka svakodnevnog rada) i postupati po preporukama za sprečavanje infekcije tokom rada u trgovinama i obrtima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.