open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Federalni štab civilne zaštite: Donesene tri nove naredbe
S ciljem sprečavanja širenja novog koronavirusa na području Federacije BiH, u Sarajevu je u ponedjeljak održana 14. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević.
06.04.2020. u 22:03
get url
text

FŠCZ je naredio Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) da izvrši raspodjelu 150.000 testova na koronavirus, i to: Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Drugom naredbom FUCZ je zadužena da izvrši raspodjelu po 1.200 komada transportnih medija i po 1.200 komada briseva Zavodima za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo, te 600 transportnih medija i 600 briseva Zavodu za javno zdravstvo Zapadno-hercegovačkog kantona.

FUCZ je naređeno i da u roku od 48 sati osigura šatorske prostore za privremeni boravak državljana Bosne i Hercegovine koji ulaze u zemlju na graničnim prelazima: Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I i Neum II i Ivanica. Na graničnim prelazima Izačić i Bijača koristiće se ranije uspostavljeni šatorski prostor postavljen od strane Oružanih snaga BiH.

{$galerijaFotografija}

Naređeno je provođenje obaveznog zdravstvenog pregleda osoba iz ove naredbe koje federalni sanitarni inspektor upućuje u šatorski prostor za privremeni boravak do zdravstvenog radnika koji nakon obavljenog pregleda lica/putnika predlaže mjere iz svoje nadležnosti (zdravstveni nadzor, izolacija, karantin).

Ovom naredbom zadužuju se kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policije da osiguraju provođenje javnog reda i mira u i oko šatorskih prostora na navedenim graničnim prelazima.

3.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.