open-navfaktor-logo
search
Zvijezda u problemima
Federalni prvoligaš suspendovan: Upitno odigravanje meča četvrtfinala Kupa BiH
Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine suspendovao je Zvijezdu Gradačac zbog dugovanja prema fudbalerima.
25.02.2022. u 13:59
get url
text

- NK Zvijezda Gradačac se nakon deblokade računa koji je trajao godinama, suočila s problemom pristizanja tužbi od  bivših igrača kluba po osnovu dugovanja iz ranijeg perioda. S obzirom na činjenicu da i pored maksimalnog nastojanja i svih drugih finansijskih obaveza koje redovno ispunjavamo nismo bili u stanju osigurati i sredstva za rješavanja ovog duga, Nogometni savez FBiH donio je odluku o suspenziji NK Zvijezda Gradačac iz daljnjeg takmičenja do izmirenja ovih obaveza - saopćio je klub s Banja Ilidže.

Dakle, prema trenutnoj situaciji postoji realna mogućnost da Zvijezda neće biti u prilici igrati zakazanu utakmicu četvrtfinala Kupa BiH protiv Igmana iz Konjica, a u pitanju je i nastavak takmičenja u Prvoj ligi FBiH.

- Aktuelna Uprava kluba je preuzela brojna dugovanja prema igračima i pravnim licima iz ranijeg perioda i ista riješila, te sklopila ugovor sa Poreznom upravom o reprogramu duga po osnovu poreza i drugih doprinosa. Samo na ime reprograma duga u prošloj godini je uplaćeno 60.000 KM. Trenutno imamo maksimalno reducirane ugovore sa igračima i nikada manje mjesečne obaveze po osnovu plaća igračima i trenerima kluba. Pod teretom dugova stvorenih u ranijem periodu uspješno smo se i planski nosili do zadnjeg udara kada je u samo nekoliko dana i potpuno neočekivano pristiglo više tužbi bivših igrača kluba - dodaju iz Zvijezde.

Oni naglašavaju da je i NSFBiH brzo reagirao kada je trebalo suspendovati klub, tako da je ostavljeno jako malo vremena da riješe problem.

- Smatramo obaveznim javnost, a posebno naše navijače i simpatizere izvijestiti o trenutnom finansijskom stanju, teškoćama i mogućim posljedicama koje posebno teško padaju u godini kada slavimo sto godina postojanja kluba. Koristimo priliku da i ovako javno pozovemo lokalnu upravu, potencijalne sponzore i sve druge da nam pomognu riješiti ovaj izlovani, iznenadni i trenutni problem kako bi nastavili takmičenje.
Finansijska konstrukcija za servisiranje redovnih i ranije preuzetih obaveza je zatvorena i na duži rok bi imali stabilnu finansijsku situaciju u klubu.
U najskorije vrijeme ćemo detaljno i sa preciznim iznosima i nazivima lica, upoznati javnost u smislu naslijeđenih dugova i izmirenih dugovanja, kao i iznosima servisiranja redovnih finansijskih obaveza - saopćeno je iz Zvijezde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.