open-navfaktor-logo
search
Provjeravali deset dana
Federalni inspektori "češljali" turističke destinacije, šta su otkrili
Tim inspektora Federalnog tržišnog inspektorata je od 22. jula do 1. augusta, intenzivirao aktivnosti kontrole na turističkim destinacijama u Federaciji BiH i to uglavnom na području Hercegovačko-neretvanskog kantona s posebnim naglaskom na općinu Neum.
05.08.2021. u 13:06
get url
text

U trajanju od deset dana, uključujući rad u neradne dane i dvije smjene, izvršeno je ukupno 97 inspekcijskih nadzora nad poštivanjem Zakona o ugostiteljstvu FBiH, Zakona o turističkoj djelatnosti FBiH, Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakona o fiskalnim sistemima BiH kod ugostiteljskih objekata (restorana, kafe-barova, hotela, apartmana, vila i drugih subjekata nadzora koji nude usluge smještaja), trgovina, autoprijevoznika, ali i putničkih agencija u saradnji s federalnim saobraćajnim inspektorima, a kojom prilikom su utvrđeni prekršaji za koje će biti izdato 117 prekršajnih naloga s finansijskim teretom u ukupnoj visini od 196.300 KM.

Cilj sveobuhvatnih inspekcijskih nadzora tržišne inspekcije je regulacija stanja u oblasti turističko-ugostiteljske djelatnosti, i to nadzorom nad poslovanjem smještajnih kapaciteta, izdavanjem fiskalnih računa i radom trgovačkih objekata, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Navedeni rezultati potvrđuju da su u svim segmentima rada tržišne inspekcije konstatovane nepravilnosti.

U kontekstu godišnjeg i planskog provođenja inspekcijskih nadzora ove vrste, federalni tržišni inspektori su kontrolisali i tzv. zonu "sive ekonomije", rad "nacrno", kao i segment fiskalizacije, što su pitanja od naročitog značaja za funkcioniranje nacionalne ekonomije i gdje nisu zabilježena značajna odstupanja i neregularnosti.

Pored tržišnih, inspekcijske kontrole na turističkim destinacijama vrše i federalni saobraćajni inspektori. U nadzorima nad provedbom odredaba Zakona o cestovnom prijevozu FBiH (kontrola prijevozničke dokumentacije, dokumentacije vozača i vozila) i Zakona o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi FBiH u Neumskom zaljevu, federalni saobraćajni inspektori su utvrdili 19 prekršaja za koje će biti izdati prekršajni nalozi u iznosu od ukupno 11.000 KM.

Također su subjektima nadzora izdali i četiri rješenja o otklanjanju nedostataka u vezi s propisnim ograničavanje kupališta pod zakupom. Po isteku roka za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, bit će izvršeni kontrolni inspekcijski nadzori s ciljem utvrđivanja usklađivanja poslovanja s izrečenim mjerama, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.