open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Vladi FBiH
Federalni i kantonalni zvaničnici razgovarali o novim poreznim zakonima
U ministarstvu finansija smo ponosni na ove zakone, kazala je Milićević
02.10.2019. u 15:18
get url
text

Federalni premijer Fadil Novalić, zamjenici premijera, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, održali su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastanak s predstavnicima kantona, većinom premijera i ministara finansija. Na sastanku su detaljno predstavljeni prijedlozi zakona o porezu na dohodak i o doprinosima sa utvrđenim amandmanima.

Ministarstvo finansija je za učesnike pripremilo deteljnu prezentaciju novih zakonskih rješenja s projekcijama za budući period. Naglašeno je da rješenja imaju neutralan efekat na vanbudžetske fondove i da se u najpesimističnijim varijantama očekuje blagi rast prihoda. Premijer Novalić je naglasio važnost zakona koje je Vlada FBiH utvrdila na prošloj sjednici i koji bi uskoro trebali da se nađu pred parlamentarcima.

-Cilj je da vam na stručnom nivou i s činjenicama damo odgovore na eventualna pitanja i pojasnimo nejasnoće, uz nadu da ćete podržati ova reformska rješenja – rekao je premijer.

Zamjenica premijera i ministrica finansija Miličević je rekla da su zakoni, o porezu na dohodak, o doprinosima, te o računovodstvu i reviziji, kao i zakon o registru finansijskih izvještaja veoma važni i za Federalnu vladu kao i za kantonalne vlade.

-U ministarstvu finansija smo ponosni na ove zakone, uspjeli smo uspostaviti  ravnotežu, smanjiti stopu doprinosa tako da ne ugrozimo vanbudžetske fondove, a da imamo neoporezivi dio plaća u iznosu do 800 KM. Ovi reformski zakoni stvaraju osnovu za bolje poslovno okruženje - rekla je, između ostalog ministrica Miličević.

Vlada FBiH

Zamjenik premijera i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je kazao da prilikom reformskih aktivnosti mora postojati koordinacija i razmjena iskustava sa kantonima, dodavši da se kod zakona o porezima i doprinosima morao naći balans i da su sadašnja rješenja najracionalnija.

-Očekujemo ovako dobru saradnju s kantonima dugotrajno i u drugim oblastima - rekao je ministar Drljača.

Nakon prezentacija zakonskih rješenja sa projekcijama, vođena je široka i konstruktivna diskusija, a predstavnici kantona su istakli da podržavaju ove reforme. Svi učesnici su naglasili potrebu da ovi zakoni što prije budu razmatrani u Federalnom parlamentu, jer vlasti na svim nivoima već rade na pripremama budžeta za narednu godinu, za šta su ovi zakoni veoma važni, saopćila je Vlada FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.