open-navfaktor-logo
search
Odlični rezultati
Federalna vlada preporodila namjensku proizvodnju
Namjenska industrija je bila noćna mora svih ranijih saziva Vlade FBiH
05.10.2018. u 10:48
get url
text

Namjenska industrija FBiH prethodnih godina bilježi odlične rezultate, a rast prihoda jedne od najperspektivnijih privrednih grana u ovom mandatu Vlade Federacije BiH više je nego udvostručen.

Federalna vlada, na čijem se čelu nalazi premijer Fadil Novalić, je shvatila činjenicu da je Bosna i Hercegovina zemlja ogromnog potencijala za razvoj namjenske industrije, te je odlučna doprinijeti njenom daljem razvoju.

Prihodi devet preduzeća povećani za dva puta

U periodu od 2012. do 2014. namjenska industrija je poslovala s gubitkom od 23 miliona KM. Taj period obilježili su štrajkovi, dugovanjima prema državi na osnovu poreza i doprinosa, kao i dobavljačima, nemogućnost penzionisanja radnika, te kašnjenje u isporukama kupcima. Slikovito, namjenska industrija je bila noćna mora svih dosadašnjih saziva Vlade FBiH.

Ipak, konkretnim potezima Federalne vlade učinjeni su značajni iskoraci što je preporodilo namjensku industriju Federacije BiH.

U periodu od 2015. do 2017. godine namjenska industrija poslovala s dobiti od 85 miliona KM

-Uvedena je obaveza kratročnog i srednjeročnog planiranja i tromjesečnog izvještavanja. Optimizirani su procesi proizvodnje. Investiralo se u novu opremu i tehnologiju. Obnovljeni su stari i ostvareni kontakti s novim kupcima.  Svim radnicima koji su stekli uvjete za penzionisanje su uplaćeni doprinosi. Ukratko, nakon 20 godina haosa,  namjenska industrija je postala jedna od najzdravijih grana privrede u FBiH. Također, zaposlen je veliki broj mladih ljudi koji su donijeli novu energiju u ovaj sektor - kazao je premijer Novalić.

Sve to, istakao je Novalić, doprinijelo je da je ukupan prihod svih devet preduzeća namjenske proizvodnje u periodu od 2015. do 2018. povećan dva puta, s oko 300 miliona na 600 miliona KM.  Također, očekuje se da će u ovoj godini prihod dostići blizu 300 miliona KM.

-U periodu od 2012. do 2014. godine namjenska industrija je poslovala s gubitkom od 23 miliona KM, dok je u periodu od 2015. do 2017. godine poslovala pozitivno i to s dobiti od 85 miliona KM koje je reinvestirana u proizvodnju. Vlada FBiH je dodatno, kroz razne programe, podržala namjensku industriju s oko 45 miliona KM. Unaprijeđeni su proizvodni procesi, a sve u skladu sa zahtjevima svjetskog tržišta, pa su i plaće radnicima povećane - istakao je Novalić. 

Povećanje broja radnika za 1.200

Ova industrija je u 2014. godini zapošljavala 2.200 radnika, a tri godine kasnije 3.400 radnika, što je povećanje za 1.200 radnika a to je, uz rast prihoda, povećanje dobiti i modernizaciju proizvodnje, najbolji pokazatelj privrednog uspjeha.

-Danas u sektoru namjenske industrije nema štrajkova, porezi i doprinosi se redovno uplaćuju, a radnici se penzionišu u redovnoj proceduri. Unaprijed je prodata kompletna proizvodnja za naredne dvije godine. Uspjeh namjenske industrije je dokaz da i državne firme mogu biti uspješne na realnom, svjetskom tržištu – poručio je premijer FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.