open-navfaktor-logo
search
Sve će biti jasnije
Federalna vlada danas o javnim nabavkama, ali i izmjenama Zakona o radu
Na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na dnevnom redu će razmatrati javne nabavke Federalne uprave civilne zaštite i drugih organa u FBiH od proglašenja nesreće do danas. Također, pred ministrima će se naći i izmjene Zakona o radu koji se naslanja na "korona zakon", potvrđeno nam je u Vladi FBiH.
12.05.2020. u 09:07
get url
text
Vlada FBiH

Podsjećamo, javne nabavke se nalaze na dnevnom redu nakon afere s nabavkom 100 respiratora iz Kine preko kompanije Srebrena malina iz Srebrenice.

VEZANI TEKST - Solak o respiratorima: Predložio sam Vladi FBiH da me privremeno suspenduje dok se ne utvrdi moja nevinost

Na sjednici bi se trebala razmatrati i suspenzija direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka. 

Kada je riječ o Zakonu o radu Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, kazao nam je da se iz razgovora o izmjenama definitivno povukao Sindikat BiH i da je Vlada odlučila staviti izmjene zakona na sjednicu, a potom ga uputiti u Parlament FBiH.

- Sindikat se ovdje povukao. On je čak javno objavio da se povlači iz svega jer imaju internih problema, ne mogu da se usaglase. Tamo je 19 ili 20 granskih sindikata. Vlada FBiH je napravila neki svoj prijedlog koji prema našem mišljenju nije idealan, ali je sigurno da nam taj zakon treba i da ide u korist radnika. Nismo presretni s njim, ali mislim da je dobro da se donese - rekao nam je Smailbegović.

Izmjene zakona će vrijediti samo dok traje situacija sa korona virusom, ili ubuduće, kod proglašenja stanja nesreće. Izmjenama se uvodi termin "na čekanju", koje može trajati najviše tri mjeseca i u tom periodu poslodavac određuje plaću uposlenika koja ne smije biti niža od minimalne u FBiH i uplaćuju se radniku doprinosi. Također, radnik može tražiti neplaćeno, a što do sada nije slučaj. Izmjenama se omogućava rad od kuće. Ukoliko je smanjen obim posla, poslodavac bi imao pravo da uputi radnika na korištenje godišnjeg odmora i to je naravno plaćeni godišnji odmor u skladu sa zakonom...

- Ima još jedna kolizija, da bi se ove mjere mogle sprovesti treba izmjeniti jedan član u Zakonu o Vijeću uposlenika. U Zakonu o radu se govori da morate za neke stvari imati konsultacije s Vijećem uposlenika i taj rok je 30 dana. Mi cijenimo da i u ovoj situaciji, pandemije, krize, taj rok od 30 dana je predug i da treba ići na rok od pet dana, kada se treba Sindikat ili Vijeće uposlenika izjasniti. I da to vrijedi dok traje kriza - rekao nam je Smailbegović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.