Nagrađen uspjeh

Federalna vlada će Amela Tuku nagraditi sa 15.000 KM

Objavljeno: 03.10.2019. u 14:35 Autor: E.D.-Š.

Inicijativu o nagrađivanju je podnijela federalna ministrica Elvira Dilberović

Amel Tuka

FOTO: screenshot

Federalna vlada je na današnjoj sjednici u Sarajevu odobrila izdvajanje 15.000 KM iz tekuće rezerve budžeta FBiH na ime nagrade Amelu Tuki koji je osvojio srebrenu medalju na Svjetskom altetskom prvenstvu u Dohi. Inicijativu je podnijela Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke.

Federalna vlada je na sjednici utvrdila Nacrt zakona o građevinskom zemljištu u FBiH, koji uređuje način korištenja i upravljanja zemljištem u gradovima i naseljima urbanog karaktera i drugim područjima predviđenim za izgradnju, kao i naknade koje se plaćaju prilikom izgradnje građevina.

Goran Brkić, pomoćnik direktora Federalne upravo za geodetsko-pravne poslove je na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi Vlade FBiH  pojasnio da ovaj zakon sadrži pravni osnov da općine, odnosno, gradovi kao jedinice lokalne uprave mogu upisati svoje vlasništvo nad nekretninama na građevinskom zemljištu koje je danas bez jasnog upisa u zemljišnoj knjizi.

- Ovaj zakon će povećati mobilnost nekretnina i dovesti sve nas u poziciju da se građevinsko zemljište stavi u punu funkciju. Jer, šteta je kada na vrlo atraktivnim lokacijama vidimo određene parcele ili su pod ruševinama ili su zarasle. Ne vodi se o njima računa - rekao je Brkić 

Vlada FBiH je dala saglasnost da Finansijskoj policiji FBiH, s ciljem nesmetanog završetka vanrednih aktivnosti u vršenju nadzora nad poslovanjem mostarskog Aluminija, na ime nedostatnih sredstava za troškove bude dodijeljeno 10.000 KM iz sredstava Tekuće rezerve za 2019. godinu.

Federalna vlada se upoznala sa informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o realiziranim aktivnostima za finansiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići, Blok 1-350 MW, iz koje je vidljivo da od početka podržava i radi na realizaciji ovog projekta.

Vlada FBiH je Rudnicima mrkog uglja Banovići d.d. Banovići dala saglasnost za prijem 141 radnika koji rade u proizvodnji, a odbila jedanaest na administrativnim poslovima.

Prihvativši informaciju o ugroženom sigurnosnom stanju u privrednom društvu PS Vitezit d.o.o. Vitez, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da Federalnom ministarstvu finansija podnese zahtjev za dodjelu sredstava iz Tekuće rezerve budžeta FBiH za 2019. godinu za isplatu sredstava u iznosu od 60.000 KM za finansiranje troškova rada unutrašnje zaštitarske službe u predstečajnom i stečajnom postupku.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije