open-navfaktor-logo
search
Javne nabavke
Federalna uprava civilne zaštite kupuje dronove za 180.000 KM, evo kakvu dodatnu opremu traže
Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) objavila je tender za kupovinu dronova s dodatnom opremom za koje je planirano blizu 180.000 KM, objavljeno je na Portalu javnih nabavki.
04.10.2022. u 07:47
get url
text
Dron

Kupovina dronova naknadno je, krajem augusta, uvrštena u Plan javnih nabavki FUCZ-a za ovu godinu.

Prethodno je Federalni štab civilne zaštite, početkom juna, donio odluku o korištenju sredstava posebne naknade za opremanje federalnih specijaliziranih jedinica u okviru kojih je planirana i nabavka dva drona sa dodatnom opremom.

Kako nam je odgovoreno iz FUCZ-a nakon 11 dana, u pitanju su dronovi sa termovizijskim kamerama za akcije zaštite i spašavanja.

- Letjelice kojima trenutno raspolaže FUCZ su starijeg tipa, s lošijim performansama i optičkim kamerama te je stoga ocijenjeno da bi bilo neophodno nabaviti sofisticiraniju opremu, odnosno dronove sa termovizijskim kamerama, čime bi se unaprijedile ne samo aktivnosti potraga i spašavanja, nego i sve druge akcije zaštite i spašavanja, snimanje područja zahvaćenih poplavama, požarima otvorenog prostora, potresima, minsko-eksplozivnim sredstvima ili prirodnim i drugim nesrećama većih razmjera na području cijele Federacije BiH – naveli su iz FUCZ-a.

Istakli su da je opremanje specijaliziranih jedinica namjenskom opremom od posebnog značaja kako bi poslove i zadatke obavljali što efikasnije.

- U okviru pokrenute tenderske procedure, planirana je nabavka dva drona sa termalno / vizuelnom kamerom, zum kamerom, širokokutnom kamerom, koferom za nošenje i spremanje drona, upravljačima, CSM radarom (cirkularno radarsko milimetarski skener), stabilizatorom za jednostruko opterećenje montiranih kamera na vrh drona, daljinskim upravljačem koji može izdržati preko dva sata konstantnog rada sa dodatnom mogućnošću nadogradnje eksterne baterije koja produžava njen vijek trajanja, a planiran je i laptop sa većim kapacitetom rada za obradu podataka na terenu – odgovorili su iz FUCZ-a.

Kazali su da se korištenje dronova u akcijama zaštite i spašavanja pokazalo vrlo korisnim pogotovo na nepristupačnim i zahtjevnim terenima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.