open-navfaktor-logo
search
U vrijeme požara
Federacija će naredne godine najvjerovatnije biti "pokrivena" iznajmljenim letjelicama za gašenje požara
Ljetna sezona naredne godine u Federaciji, u periodu kada postoji prijetnja od požara, bit će pokrivena iznajmljenim letjelicama za gašenje požara, ukoliko se novcima Vlade Federacije, a izdvojeno je 30 miliona KM u ovoj godini, ne kupe letjelice, rečeno nam je u Radnoj grupi koju je formirala Vlada Federacije.
24.09.2022. u 16:41
get url
text
požar Trebinje

Kažu kako je malo vjerovatno, i kada bi se odlučili kupiti letjelice, da bi bile na raspolaganju naredne godine jer se na njih čeka najmanje dvije godine, tako da je rješenje iznajmiti ih.

VEZANI TEKST - Ima li izgleda da FBiH u ovoj godini dobije air traktore i helikoptere, koliko koštaju?

- Da bi se krenulo u nabavku air traktora, helikoptera za gašenje požara, treba prvo formirati nezavisni pravni subjekt pod okriljem Vlade FBiH, u prijevodu preduzeće. Potom imenovati direktora, a on bi regrutovao ostalo osoblje. Traži se modalitet za realizaciju, na tome radi pravni tim.

Uglavnom, iduća godina će sigurno biti pokrivena sa iznajmljenim letjelicama za gašenje požara, ako ne budu nabavljene naše. Mislim da će se ići na avione za gašenje - rekao nam je jedan od članova Radne grupe.

Kaže kako su rokovi isporuke kupljenih letjelica dugi.

- Da sada imate milijardu na raspolaganju, ne možete dobiti za dvije godine avion koji kupite - rečeno nam je.

Upitali smo koliko aviona se planira iznajmiti za narednu sezonu.

- Ne znamo koliko će aviona biti iznajmljeno, mora se raspisati javni poziv, može se iznajmiti iz recimo Italije, ima tih firmi po Evropi. Samo treba puno ranije krenuti u taj proces da bismo ih uopće mogli iznajmiti jer velika je potražnja.

To treba što prije započeti kako ne bismo morali nikoga moljakati za gašenje požara, već da platimo i iznajmimo, da imamo svoje. Letjelice se iznajmljuju za cijeli period požarne sezone, svi tako rade - rečeno nam je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.