open-navfaktor-logo
search
Titula kao izazov
Feđa Dudić ima kvalitet, pitanje je da li navijači i čelnici Sarajeva imaju strpljenja
Feđa Dudić napustio je klupu Veleža i to nakon što je tri sezone proveo u klubu iz Mostara.
02.06.2022. u 20:59
get url
text

Glavni razlog za odlazak sa klupe Rođenih je činjenica da je mladi strateg dogovorio saradnju sa FK Sarajevo, s kojim je danas potpisao dvogodišnji ugovor.

VEZANI TEKST - Feđa Dudić: Bit će promjena u igračkom kadru, pokušat ću pridobiti navijače

Dudić je klub napustio nakon nepune tri godina (stigao 5. augusta 2019. godine), a sa Mostarcima je postigao sjajne rezultate. Prvo je nakon više od tri decenije odveo Rođene u Evropu, a ovog proljeća donio je trofej u grad na Neretvi (osvojio Kup BiH), prvi nakon 36 godina posta.

Vijest o odlasku Dudića iz Mostara odjeknula je kao bomba, posebno zbog svega što se događalo u zadnje vrijeme. Rođeni su odigrali sjajno u Evropi, ali su zakazali na startu sezone u domaćem prvenstvu, pa je Dudić posljednjag dana oktobra prošle godine podnio ostavku. Praksa u bh. klubovima bila bi da Upravni odbor usvoji ostavku, ali u Veležu nije bilo tako. Feđa je dobio podršku čelnih ljudi, a to se na kraju isplatilo, jer su osvojili Kup i izborili Evropu.

Dojučerašnji trener hercegovačkog tima odmah nakon osvojenog trofeja poslao je poruku istim tim ljudima koji su ga ostavili na klupi da želi pojačati igrački kadar i da želi veće plaće za svoj stručni štab i za sebe.

U utorak je održana sjednica UO Veleža i prve informacije govorile su da će biti ispunjene trenerove želje. Ipak, jutro poslije sjednice uslijedio je šok - Dudić je zatražio odlazak.

Nazvanično, UO je obećao da će ispuniti sve zahtjeve, čak je predsjednik Senad Husnić kasnije priznao "da su mu ponudili i više nego što je tražio". No, očito je problem nastao kada to nisu "stavili na papir", odnosno Dudić nije dobio garancije da će to biti i ispoštovano.

VEZANI TEKST -  Husnić: Čitav stručni štab nam je otišao u Sarajevo, ponudili smo im više nego što su tražili

U međuvremenu, stigla je ponuda sa Koševa, finansijski mnogo bolja od one koju je imao u Veležu (čak i u varijanti da mu se poveća plaća). Uz to, poklopile su se i ambicije kluba i trenera. Nakon neuspješne netom završene sezone (ostali bez Evrope) Sarajevo će u narednoj sezoni juriti titulu, a to je Dudiću bio dovoljan motiv da prihvati ponudu. 

Definitivno, Dudić je pokazao da ima kvalitet. To nije sporno. Ali, problem bi moglo predstavljati (ne)strpljenje navijača Sarajeva, koje se reflektuje i na Upravu koševskog premijerligaša. Nerijetko su treneri Bordo tima bili izloženi kritikama sa tribina, a ubrzo nakon toga reagovao bi UO koji bi smijenio trenera. I tako ukrug...

Pored sporedičnih instant rezultata, nije bilo strategije i klub godinama tapka u mjestu. Da li će istu sudbinu doživjeti i trener koji je imenovan danas pokazat će vrijeme.

Dudić je obećao da će marljivim radom opravdati povjerenje čelnih ljudi. Nakon što je izborio plasman u Evropu, te osvojio Kup, logičnim se kao naredni cilj postavlja šampionska titula. U predstojećoj sezoni ili nekoj od narednih. Samo je pitanje hoće li čelnici Sarajeva imati strpljenja ako titulu ne dođe iduće godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.