FBI i američka tajna služba, ovlaštena da štiti predsjednika, pokrenuli su istragu o incidentu. Dva testa potvrdila su da je u paketu bilo ricina, dodaje se u izvještaju.

Paket ricina, koji je poslan ranije ove nedjelje, presretnut je pre nego što je stigao do poštanske sobe Bijele kuće, a sva pošta sortira se i pregleda izvan objekta prije nego što stigne u rezidenciju.

Paket istražuju FBI i Tajna služba, a detalji još nisu objavljeni. Nije poznato ko ga je poslao, ali jedan zvaničnik je rekao za New York Times da paket potiče iz Kanade.

Federalni istražitelji rade na tome da pronađu ko ga je poslao i utvrde da li su druge koverte poslane putem poštanskog sistema. Nije bilo moguće odmah kontaktirati Bijelu kuću radi komentara, objavio je New York Times. 

Ricin je visoko toksično jedinjenje ekstrahovano iz ricinusovih zrna koje se koristi u terorističkim napadima. Može se koristiti u obliku praha, gasa, kiseline ili u čvrstom stanju. Ako se proguta, uzrokuje mučninu, povraćanje i unutrašnja krvarenja želuca i creva, što je praćeno otkazivanjem jetre, slezine i bubrega, a nakon toga slijedi smrt zbog kolapsa cirkulatornog sistema.