open-navfaktor-logo
search
Bio pod lupom
FBI objavio dosje o osnivaču Playboyja Hughu Hefneru
Hefner je svojevremeno uhapšen u Chicagu zbog objave "opscenih i sugestivnih" fotografija Jayne Mansfield, ali oslobođen je na suđenju pred porotom
12.06.2019. u 09:56
get url
text

FBI je objavio dosje o osnivaču Playboyja i njegovom glavnom uredniku Hughu Hefneru dvije godine nakon smrti legendarnog izdavača - i on mnogo otkriva.

Američka savezna istražna agencija ispitivala je Hefnera krajem 1950-ih i tokom 1960-ih zbog "opscenih materijala".

Dosje također sadrži dokument upućen tadašnjem direktoru FBI-a J. Edgaru Hooveru u kojem zaduženi agent izvještava da su Hugh Hefner i njegov fotograf Edward Oppman stavljeni pod nadzor kako bi se vidjelo je li neko od njih dvojice prenosio "pornografske snimke" preko granica saveznih država. Ta istraga nije pokazala da su takva krivična djela počinjena.

- Osobe koje su ispitane rekle su da je Hefner previše lukav da prekši savezne ili lokalne zakone - zaključila je istraga FBI-ja.

Hefner je kasnije uhapšen u Chicagu zbog objave "opscenih i sugestivnih" fotografija Jayne Mansfield, ali oslobođen je na suđenju pred porotom.

Dosje sadrži i novinske isječke iz slučaja u kojem je Hefner izborio pravo da poštom šalje Playboy pretplatnicima, a da to ne predstavlja kršenje zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.