Mirza Fazlić iz Visokog, optužen da je nakon bijega iz sarajevskog KPZ-a Amela Sejfovića "golfom 5" preuzeo kod Sarajeva i prevezao dijelom autoputa do Visokog, uhapšen je jučer u akciji koju su pripadnici FUP-a proveli u Sarajevu i Visokom.

Kako saznajemo, u pitanju je akcija usmjerena protiv neovlaštene proizvodnje i prometa narkoticima.

Osim Fazlića u ovoj akciji "pale" su još dvije osobe.

Iz FUP-a je danas potvrđeno da su pripadnici te policijske agencije, akciju kodnog naziva "Giannini" izveli u saradnji sa OSA-om, a osim Fazlića uhapšeni su još i N. S. (22) i K. E. (34).

- Izvršeni su pretresi na tri lokacije, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto oko 11 litara tekućine koja asocira na amfetaminsku bazu tzv. "amfetaminsko ulje" koja je bila najvjerovatnije pripremljena za korištenje u proizvodnji opojne droge amfetamin, putničko motorno vozilo sa namjenski urađenim prostorima za krijumčarenje, vojno i civilno vatreno naoružanje, mobilni telefonski aparati i SIM kartice i dr. Pravovremenim djelovanjem spriječeno je stavljanje u promet nekoliko desetaka kilograma opojne droge amfetamin koja bi bila proizvedena iz "amfetaminskog ulja", a koja supstanca se sukladno Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga BiH nalazi na listi tvari i biljki pod strogim nadzorom - saopćeno je iz FUP-a.

Uhapšeni su privedeni u službene prostorije FUP-a na krim-obradu, nakon čega će biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu ZDK, pod čijim nadzorom je i provedena ova akcija.

Iz FUP-a podsjećaju i da su tokom jula ove godine u akciji "Duga" uhapsili tri osobe na području Kantona Sarajevo, gdje su također pronađene materije za proizvodnju amfetamina i metamfetamina, kao i oko 5.000 tableta ecstasyja, oko kilogram spida, te druge materije koje se koriste u ilegalnoj proizvodnji opojne droge.