open-navfaktor-logo
search
Delegat SDA
Fazlić: Odgađanje smanjenja PDV-a katastrofalna je poruka građanima
Zbog neodržavanja sjednice Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, reagovao je Amir Fazlić, delegat SDA u Domu naroda i član Komisije za finansije i budžet.
12.05.2022. u 20:31
get url
text

- Neodržavanje današnje sjednice Komisije zbog izostanka kvoruma, odnosno zbog nedolaska Denisa Bećirovića, Marine Pendeš i Nikole Špirića, katastrofalna je poruka građanima Bosne i Hercegovine.

Zaista je velika šteta što zbog takvog neodgovornog postupanja nećemo biti u prilici na narednoj sjednici Doma naroda razmatrati i usvojiti umanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice, što bi građanima Bosne i Hercegovine, a naročito najranjivijim kategorijama poput penzionera i nezaposlenih, u mnogome olakšalo život i suočavanje sa globalnim poskupljenjima koja su zahvatila i BiH - kazao je.

Po njegovim riječima, pored smanjenja PDV-a, zbog neodržavanja sjednice Komisije Dom naroda neće razmatrati ni izmjene Zakona o javnim nabavkama, što je jedan od najvažnijih zakona za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, ali ni dopunu Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima je predviđeno rješavanje pitanja finansiranja izbora.

U okolnostima u kojima državni parlamentarci imaju nadprosječna primanja, te se samim tim mnogo lakše nose sa poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, neodgovorno je ignorisati potrebu da se i ostalim građanima olakša život smanjenjem PDV-a.

- Mogu razumjeti da kolege delegati i zastupnici ponekad imaju obaveze koje ih sprječavaju da prisustvuju svim parlamentarnim aktivnostima, ali postoje prioritetna pitanja koja bi trebala biti iznad svih privatnih, stranačkih ili bilo kojih drugih obaveza - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.