open-navfaktor-logo
search
Kritikovao i FSBiH
Fazlagić: Ovo je jedini čovjek koji bi u ovom trenutku mogao biti selektor
Smatra da nasljednik Prosinečkog neće imati vremena ni prostora da odigra neku prijateljsku utakmicu.
28.11.2019. u 15:20
get url
text

Nakadašnji bosanskohercegovački fudbaler i trener, reprezentativac bivše SFRJ Mirsad Fazlagić smatra da "smjena Roberta Prosinečkog sa selektorske pozicije nije nikakvo čudo" te da je to "jedan normalan slijed stvari" s obzirom na rezultate.

Članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u srijedu su na telefonskoj sjednici prihvatili prijedlog o sporazumnom raskidu ugovora sa Prosinečkim te zaključili da je u razumnom roku potrebno izraditi sveobuhvatan plan priprema "A" selekcije za odigravanje utakmica baraža, koji uključuje i izbor novog selektora.

- Mogu da zamjerim Izvršnom odboru kao i komitetu da nisu imali sluha da prihvate ostavku onog momenta kada je on sam podnio, što ih je na određen način resteretilo odgovornosti. Jučerašnja smjena je došla u "nevrijeme". Sramotno je da IO donosi odluku na jednoj tzv. telefonskoj sjednici. To je bacanje luga u oči i oni će svi sami da kažu: "Nisam ja glasao protiv". To pokazuje da je odnos ljudi u FSBiH prema našem fudbalu amaterski - kazao je Fazlagić u izjavi za Fenu.

Smatra da nasljednik Prosinečkog neće imati vremena ni prostora da odigra neku prijateljsku utakmicu. 

- Imat ćemo situaciju da se igrači 26. marta naredne godine, neposredno pred meč sa Sjevernim Ircima, upoznaju sa selektorom i oni sami između sebe - kazao je Fazlagić.

Naglašava da je protiv izbora "stranca" za novog selektora.

- U svakom slučaju sam i protiv bilo kojeg trenera iz našeg okruženja. Iz mog ličnog iskustva i onog što sam vidio svojim očima, jedini čovjek koji bi ovog trenutku mogao da bude novi selektor je Džemal Hadžiabdić. Smatram da bi on svojim znanjem i odnosom mogao da motiviše igrače za tako važne utakmice. To je čovjek koji već 25 godina radi u Aziji i Evropi. Reprezentaciju Katara je doveo na korak do plasmana na Svjetsko prvenstvo - uvjeren je Fazlagić.

Fazlagić je karijeru je počeo 1957. godine igrajući za Borac iz Čapljine, 1959. godine prelazi u FK Željezničar. Godinu kasnije prelazi u redove gradskog rivala FK Sarajevo, za koje je odigrao 450 utakmica. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 19 utakmica. Debitovao je 1963. godine protiv reprezentacije Belgije u Briselu. Bio je kapiten jugoslavenske reprezentacije na Evropskom prevenstvu 1968. godine u Italiji, kada je osvojila srebro nakon poraza od domaćina Italije na stadionu Olimpico u Rimu.

Fudbaleri BiH u polufinalu play-offa Lige nacija,  26. marta 2020. u Zenici dočekuju Sjevernu Irsku, a pobjednik tog meča bit će domaćin i finalnog susreta 31. marta, kada će ugostiti boljeg iz meča Slovačka - Republika Irska.

Pobjednik play-offa Lige nacija izborit će plasman na Evropsko prvenstvo koje je na rasporedu od 12. juna do 12. jula 2020. u 12 evropskih gradova. Žrijebanje grupa EP bit će obavljeno 30. novembra u Bukureštu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.