open-navfaktor-logo
search
Objekat pod zaštitom
Fasada na Općini Centar je opasnost za građane, kada će konačno biti sanirana
U Kantonu Sarajevo postoji veliki broj objekata koji predstavljaju prijetnju za živote građana. Mnogi objekti su godinama, pa čak i decenijama zapušteni.
07.03.2023. u 20:09
get url
text

Kantonalne, gradske i općinske vlasti prebacuju odgovornost jedni na druge. Uvijek je neko drugi kriv, a nisu oni. Prava je sreća što prilikom rušenja dijela zida stare centrale na Marijin Dvoru nije niko povrijeđen.

Srđan Mandić tada je prozvao Grad Sarajevo, a nije mu ostala dužna gradonačelnica Benjamina Karić. Načelnik Mandić bi mogao urediti zgradu Općine Centar koja već godinama predstavlja opasnost za prolaznike i na kojoj stalno stoje neke daske ili plakati kao znak upozorenja da se fasada obrušava.

Također, na fasadi su još vidljivi tragovi požara kada je zgrada općine zapaljena prilikom protesta 2014. godine.

- Ovim putem Vas želimo obavijestiti da je dolaskom nove administracije odmah pokrenuto pitanje obnove fasade zgrade Općine Centar i Kantona Sarajevo. Potpisan je sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci, između Općine Centar i Kantona Sarajevo, za izradu projektne dokumentacije sanacije fasade i svih dijelova objekta na fasadi i krovu zgrade. Općina Centar je provela postupak javne nabavke za odabir projektanta. Odabrana je firma ECOPLAN d.o.o. Mostar, koja je izradila projektnu dokumentaciju i istu dostavila krajem mjeseca decembra 2022. godine – rekla je za Faktor Envera Pandžić, šef Odsjeka za informisanje Općine Centar.

Ona je istakla da je jako bitno napomenuti da je zgrada Općine Centar i Kantona Sarajevo objekat pod zaštitom.

- Prije izrade projektne dokumentacije bilo je potrebno dostaviti određene saglasnosti, kao i historijske činjenice o izgledu i izgradnji objekta, kako bi se uopće pristupilo izradi projektne dokumentacije. Općina Centar će dostavljenu projektnu dokumentaciju proslijediti nadležnim institucijama, kako bi dobili potrebne saglasnosti za sanaciju fasade. Dokumentacija se dostavlja Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, koje u konačnici izdaje potrebne saglasnosti za sanaciju fasade. Pored gore navedenog, bitno je napomenuti da početak sanacije fasade zavisi i od budžetskih sredstava Općine Centar, kao i Kantona Sarajevo – rekla je Pandžić.

Općina Centar, Fasada, 07.03.2023
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.