open-navfaktor-logo
search
Nije za stranca
Faruk Hadžibegić: Zašto Sergej Barbarez ne bi dobio šansu, svi smo bili početnici
Faruk Hadžibegić (63), bh. trener koji prije nekoliko dana, neočekivano, nije nastavio saradnju sa Fudbalskim savezom Crne Gore (FSCG), čiji je nacionalni tim kao selektor uveo u UEFA Ligu nacija B, ističe da ništa ne zamjera Dejanu Savićeviću, predsjedniku i ljudima u FSCG.
05.01.2021. u 13:42
get url
text
get url
text

O fudbalu u regionu kojeg, kako je kazao, izuzetno prati smatra da se "Hrvatska dobro drži" na reprezentativnom i klupskom planu.

- Srbija ima jako dobru reprezentaciju i volio bih da poslože kockice. Kod njih ima vjetrova koji nisu prihvatljivi sa fudbalske strane, kao i kod nas u Bosni i Hercegovini. Vidimo sada to po procesu traženja novog selektora u BiH. Gledajući domaća prvenstva u regiji, diže se naš fudbal. Naša liga u BiH ima šest, sedam, osam dobrih klubova sa tradicijom još iz ranijih vremena. Vraća se kvalitet. I Crna Gora se polako vraća. Na kraju krajeva, šta je uradila geografski mala Slovenija.

Možda bi mogli neke stvari kopirati od njih - govori Hadžibegić, uz konstataciju da se nada da FK Sarajevo u dogledno vrijeme može napraviti iskorak u UEFA-inim takmičenjima:

- Sarajevo dobro radi, ima dobru ekipu i sreću da ima bogatog vlasnika koji osigurava sredstva za rad i napredak. Nisu bili daleko prošle godine od plasmana u grupnu fazu Evropa lige. Izgubili su od bolje, ali i ekipe koja je imala malo sreće. Sarajevu predviđam dobru perspektivu.

I Hadžibegić je za "opciju domaćeg trenera" prilikom izbora selektora fudbalske reprezentacije BiH koji je u "pat" poziciji.

- Dugo vremena sam za domaću opciju i nikada to nisam krio. Ne zato što sam protiv stranaca, već nekoliko decenija stranac sam sa angažmanima, nego zato što mislim da na domaćem terenu ima dobrih trenera. Za mene je u ovoj situaciji Sergej Barbarez bolja opcija, jer ujedinjuje 1.001 kvalitet ako bi postao selektor - rekao je Hadžibegić, a kao odgovor na činjenicu da nekadašnji kapiten nacionalnog tima BiH i ljubimac navijača nema iskustva u trenerskom poslu, kazao je:

- Svi danas iskusni bili smo nekada početnici. Zašto i njemu ne dati priliku. Žao mi je što ima razmimoilaženja u odluci u Fudbalskom savezu BiH, ali ponavljam da imamo domaćih stručnjaka sa kvalitetom i kapacitetom.

Kako je sve izvjesnija "treća opcija" za selektora Hadžibegić je otkrio i da se ne bi libio razgovarati sa čelnicima N/FS BiH oko eventualnog angažmana na klupi Zmajeva.

- Prihvatio bih razgovor, ali pozvati neću nikoga. Svi znaju ko sam i gdje sam - naglasio je Hadžibegić.

Decidan je i da fudbal u pandemiji koronavirusa "gubi draž".

- Nema interesa da se igra fudbal, jer publika daje pozitivan pritisak i interes. Jedva čekam da prođe pandemija koronavirusa. Nadam se da su doktori našli rješenje. I UEFA i FIFA je u krizi sa datumima za takmičenje. Kažem, nadam se što većem i bržem povratku publike na stadione, a što se nas tiče ne trebamo brinuti. Imamo talenata, područje smo koje rađa talente - mišljenja je Hadžibegić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.