open-navfaktor-logo
search
Selektorski mandati
Faruk Hadžibegić uspio ono što je ranije samo Fuad Muzurović
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u srijedu je dobila novog selektora.
05.01.2023. u 20:08
get url
text

Izvršni odbor FSBiH nije produžio ugovor Ivaylu Petevu, a na njegovo mjesto stigao je Faruk Hadžibegić.

Za Hadžibegića će ovo biti drugi mandat na klupi bh. nacionalnog tima. Prvu epizodu 65-godišnji Sarajlija imao je od 11. marta do 9. oktobra 1999. godine. Mandat mu je trajao 212 dana, odnosno sedam mečeva.

VEZANI TEKST - Hadžibegić novi selektor: Kako su glasali članovi Izvršnog odbora FSBiH?
 

Prethodno je u dva mandata na klupi BiH sjedio samo Fuad Muzurović. Popularni Dajdža bio je prvi selektor BiH. Liljane je predvodio 18 puta od 30. novembra 1995. do petog novembra 1997. godine (706 dana).

Poslije njega povjerenje čelnika Saveza zaradio je Džemaludin Mušović, ali se na klupi zadržao manje od godine (258 dana).

Mušovića je naslijedio Hadžibegić, a od januara 2000. do oktobra 2001. u selektorskoj fotelji sjedio je Mišo Smajlović (622 dana).

Umjesto Mušovića na klupu BiH stigao je Blaž Slišković. Baka je imao mandat od marta 2002. do oktobra 2006. godine (1.659 dana).

Poslije toga drugi put u trenerskoj karijeri povjerenje je dobio Fuad Muzurović. Njegov drugi mandat trajao je od 2006. do 2007. godine (360 dana), a u tom periodu za BiH je u utakmici protiv Turske na Koševu debitovao Edin Džeko.

Meho Kodro je bio u ulozi selektora BiH od 5. januara do 20, maja 2008. godine. Digao je sidrgo zbog sukoba sa čelnicima FSBiH.

U FSBiH su na Kodrinu poziciju imenovali Denijala Pirića koji je vodio samo jedan meč, a onda je u julu 2008. na čelo reprezentacije BiH došao "trener svih trenera" Miroslav Ćiro Blažević. Njegovim dolaskom počela se vraćati i vjera u nacionalni tim. Travničanin se na klupi BiH zadržao do novembra 2009. (17 utakmica, 520 dana), a otišao je poslije eliminacije od Portugala u baražu za Svjetsko prvenstvo.

VEZANI TEKST - Hadžibegić želi vratiti kult reprezentacije, Zeljković u konfliktu sa medijima

Safet Sušić naslijedio je Ćiru Blaževića u decembru 2009. godine. Kao i trenera svih trenera, Papeta je u baražu spriječio Portugal da se BiH prvi put u historiji domogne velikog takmičenja (Evropsko prvenstvo). Ipak, Sušić je uspio ispisati historiju bh. fudbala postavši prvi selektor s kojim su se Zmajevi plasirali na veliko takmičenje (Svjetsko prvenstvo 2014). Nakon nasutpa na Mundijalu u Brazilu, BiH je loše počela kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, što je Sušića koštalo posla. U novembru 2014. dobio je otkaz. Bh. tim je sa klupe vodio 49 puta, a 1.784 dana radnog staža čine ga trenerom sa najviše provedenog vremena na klupi Zmajeva.

Nakon Sušićeve, stigla je era Mehmeda Baždarevića i ona je trajala 1.041 dana, odnosno 24 utakmice. Zmajevi su pod Baždarevićevom komandom igrali baraž za EURO. Ni od treći put BiH nije uspjela preskočiti dodatne kvalifikacije, a ovoga puta ispriječila se Irska. EURO je i dalje ostao samo san.

VEZANI TEKST - Fudbalski savez BiH na neuspješne selektore spiskao više od dva miliona maraka

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo Zmajevi su bili treći iza Belgije i Grčke, što je ishod koji je značio i kraj Baždarevićevog angažmana.

Robert Prosinečki u selektorsku fotelju zasjeo je u januaru 2018. godine, a s poslodavcem se razišao poslije 692 dana, u novembru 2019. godine. Hrvatski strateg dobro je počeo mandat na klupi BiH osvajanjem B divizije Lige nacija i plasmanom među elitu, ali su poslije toga Zmajevi imali neuspješne kvalifikacije za Evropsko prventvo. U grupi sa Italijom, Finskom, Grčkom, Armenijom i Lihtenštajnom, BiH je završila četvrta. Doduše, osvajanjem Lige nacija BiH je imala još jednu šansu za plasman na EURO, a to ja baraž.

Prosinečkog je naslijedio Dušan Bajević u decembru 2019. godine. Princ s Neretve imao je angažman do decembra 2020. godine, odnosno 346 dana. Glavni cilj, a to je plasman na EURO nije ostvaren. U oktobru 2020. godine BiH je u polufinalnu dodatnih kvalifikacija na Grbavici nakon penala poražena od Sjeverne Irske. Do kraja Bajevićevog mandata BiH se oprostila i od elitnog ranga Lige nacija, gdje je igrala u grupi s Italijom, Nizozemskom i Poljskom.

VEZANI TEKST - Bajević: Nije me stid, ponosan sam
 

Uz mnogo prašine krajem januara 2021. Izvršni odbor FSBiH izabrao je Ivayla Peteva za novog selektora BiH. Bugarski stručnjak na početku mandata nije se proslavio, a kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo Zmajevi su okončali na četvrtoj poziciji, ispred Kazahstana, a iza Francuske, Ukrajine i Finske. Bile su to i statistički najslabije kvalifikacije ikad, s obzirom na to da je BiH osvojila mršavih sedam bodova. Petev se donekle uspio iskupiti osvajanjem B Lige nacija u borbi sa Finskom, Rumunijom i Crnom Gorom, ali to je rezultat koji mu nije sačuvao stolicu. S obzirom na to da je imao ugovor do kraja 2021. godine, Savez je odlučio zahvaliti mu se i na njegovo mjesto dovesti Faruka Hadžibegića.

VEZANI TEKST - Koliko će zarađivati Faruk Hadžibegić na klupi Zmajeva?

Zbog rezultata u Ligi nacija, Zmajevi u borbi za EURO prije starta kvalifikacija imaju zagarantovan baraž. BiH će u kvalifikacijama za EP igrati protiv Portugala, Slovačke, Islanda, Luksemburga i Lihtenštajna.

Kvalifikacije za EURO igrat će se od marta do novembra ove godine. Zmajevi prvi meč igraju protiv Islanda u Zenici 23. marta, što će biti Hadžibegićv debi, a tri dana poslije bh. tim putuje u Bratislavu na megdan Slovačkoj.

Cilj Bosne i Hercegovine je plasman na Evropsko prvenstvo, a od ishoda kvalifikacija zavisit će i Hadžibegićev ugovor, s obzirom na to da je saradnja dogovorena do kraja kvalifikacionog ciklusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.