open-navfaktor-logo
search
Globus analizirao
Farmaceuti izigrali političare: EU kuburi s nabavkom, gdje su završile vakcine za Hrvatsku
U nešto više od godinu dana otkako je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju COVID-19, u Evropskoj uniji umrlo je oko 580.000, u Hrvatskoj više od 5.700, a u cijelom svijetu oko 2,7 milliona ljudi. Zasad je jedino poznato oružje protiv ove zaraze vakcina, no nje je na tržištu neusporedivo manje nego što su farmaceuti - čije su vakcine dobile odobrenje Evropske agencija za lijekove (EMA) - obećali isporučiti u prvom tromjesečju ove godine.
24.03.2021. u 11:55
get url
text

Čini se da je potpuno propao plan Evropske komisije da naručenih 1,4 milijarde doza, što bi trebalo biti više nego dovoljno za njezinih 450 miliona stanovnika, raspodijeli državama članicama, piše Globus.

Na razini EU procijepljeno je tek oko osam posto stanovništva, a u Hrvatskoj i manje, dok je u Izraelu više od 60 posto ljudi primilo dozu koja ih štiti od zaraze koronavirusom. Europski političari, uključujući i hrvatsko državno vodstvo, sve glasnije optužuju proizvođače, odnosno farmaceutsku industriju, da su ih iznevjerili. Prikrivaju li time svoju vlastitu nesposobnost jer nisu dobro pregovarali? Ili je farmakoindustrija doista toliko moćna da drži u šaci i Evropsku uniju i sve njezine članice?

Penzionisani redovni profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Igor Francetić vodeći je hrvatski stručnjak za kliničku farmakologiju koji godinama procjenjuje djelotvornost raznih vrsta lijekova.

- Neke multinacionalne kompanije, i to ne samo farmaceutske, postale su jače od države. Nema više velike kompanije koja je vezana samo uz jednu zemlju. Shizofrena je situacija da se od farmakoindustrije očekuje sentiment jer njezin proizvod treba ljudima pomoći i izliječiti ih. Kako farmakoindustrija funkcionira na principu profita, očito je da vrijedi pravilo - ko više plati, dobit će vakcinu - objašnjava Francetić.

Prof. dr. sc. Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite na Medicinskom fakultetu u Zagrebu tvrdi da su proizvođači vakcina izigrali Evropsku uniju.

- EU je unaprijed platila milijarde AstraZeneci da pokrije troškove i razvije vakcinu. Međutim, neke druge zemlje - recimo Saudijska Arabija ili Južnoafrička Republika - platile su pet puta više i dobile ga umjesto nas. To nije u redu - kaže Brborović.

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da velike farmaceutske kompanije ne ucjenjuju države, nego se ekonomski racionalno ponašaju.

- Prodale su dio prvih serija vakcina i zemljama izvan EU koje su plaćale tržišnu cijenu, a ne umanjenu kao EU članice. Problem je u tome što Evropska komisija nije s njima profesionalno pregovarala niti ugovorila precizne uvjete isporuke - prenosi Jutarnji pisanje Globusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.