open-navfaktor-logo
search
Borački zakon
Faktor u posjeti: Iz Kampa heroja u Sarajevu je sve krenulo
Kamp heroja su u Alipašinoj ulici demobilisani borci postavili 2017. godine i zadržao se sve do danas
18.07.2019. u 22:10
get url
text

Ekipa Faktora posjetila je danas "Kamp heroja" u Sarajevu, kako su ga nazvali demobilisani borci, a iz kojeg je zapravo krenula borba za zakon koji je večeras u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i usvojen. U Alipašinoj ulici, u blizini tadašnjeg sjedišta Vlade FBiH, te 2017. godine došli su borci iz svih krajeva Bosne i Hercegovine tražeći svoja prava. Kamp je i danas tu, ali sa tek nekoliko boraca, onih najustrajnijih koji su činili sve da se kamp ne "ugasi".

{$galerijaFotografija}

- Najteže nam je bilo poslije 5. septembra prošle godine kada su bile one demonstracije u Sarajevu na koje želimo svi da zaboravimo (tada su se demobilisani borci sukobili sa policijom). Poslije toga mnogi su odustali od borbe za zakon, za dostojanstvo, ali srećom ne svi. Mnogi su tada mislili da zakona neće biti, da je to završena priča, jer su išli izbori. Ali nije bilo tako. Mi iz Kampa heroja smo bili uključeni u donošenje našeg zakona i danas smo ga i dobili - priča nam Hamza Krkalić, jedan od vođa boraca Kampa.

Kaže kako će po objavljivanju zakona u Službenim novinama FBiH odlučiti o sudbini Kampa.

- Sastat ćemo se i donijeti odluku da li se uklanja, ali najvjerovatnije da hoće. Međutim, naša borba tu ne prestaje. Zakon uvijek može biti bolji. U ovom trenutku najvažnije je da naši najugroženiji saborci počnu dobivati egzistencijalnu novčanu pomoć. Niko nema pravo da im to više uskraćuje, a riječ je o 20.000 ljudi - kaže Krkalić i dodaje:

- Mi iz Kampa, zajedno sa našim saborcima iz četiri boračka saveza smo zajedničkim snagama radili na zakonu. Ne bismo mogli ništa sami. Bili smo dio Radne grupe za utvrđivanje teksta zakona. Moram zaista pohvaliti rad novog predsjednika Saveza boraca FBiH Sabahudina Ramića, svaka mu čast. Zajedno smo došli do našeg zakona. A što se tiče Kampa heroja u njemu su do danas ostali ostali oni najdosljedniji i ja im skidam kapu. Za nas je ovaj kamp u Sarajevu institucija iz koje je krenuo glas demobilisanih boraca.

Kamp boraca u Sarajevu 18.07.2019.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.