Faktor saznaje: Zbog Dodikovih skandaloznih poteza Gruzija poslala diplomatsku notu BiH

objavljeno: 09.01.2018. u 17:41

Anatolij Bibilov, samoproglašeni predsjednik gruzijske okupirane regije Tskhinvali (Južna Osetija), prema ranijim najavama, pozvan je da prisustvuje današnjoj svečanosti takozvanog "dana RS-a", čemu je i prisustvovao u Banjoj Luci. Bibilova je, zajedno sa njegovim saradnicima, pozvao predsjednik RS-a Milorad Dodik, a rezultat tog diplomatskog skandala je diplomatska nota koju je Gruzija uputila Bosni i Hercegovini!

Posjeta Bibilova najavljena je i na njegovoj zvaničnoj web stranici gdje se precizira kako će se on sa saradnicima sastati i sa Miloradom Dodikom, predsjednikom entiteta Republika Srpska te da je planirano i "potpisivanje memoranduma o saradnji Republike Srpske i Južne Osetije".

U medijima i u našoj zemlji je najavljeno da će "memorandim potpisati ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i predsjednik Južne Osetije Anatolij Bilibov". Osim toga, ozvaničena je i saradnja između političkih partija Jedinstvena Osetija i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije u diplomatskoj noti upućenoj Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, odnosno ministru Igoru Crnatku, navodi:

- Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije izražava poštovanje Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i ima čast obavijestiti o sljedećem:

Nedavno je Ruski okupacijski režim u Tskhinvaliju najavio plan posjete Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, na poziv predsjednika Republike Srpske, u periodu od 8. do13. januara 2018. Prema informacijama, "delegacija" iz okupiranog Tskhinvali regiona/Južna Osetija sastoji se od visokih zvaničnika okupacijskog režima poput tzv. predsjednika Anatolija Bibilova, "šefa" njegove administracije Igora Kozaeva, tzv. ministra vanjskih poslova Dmitrija Medoejeva i njegovog savjetnika Gela Valieva. Tokom posjete prisustvovat će događajima posvećenim tzv. "danu Republike Srpske" i susresti se sa predsjednikom RS-a. Sudeći prema informacijama iz medija, tzv. protokoli o saradnji bit će potpisani između ruskog okupacijskog režima u Tskhinvaliju i Republike Srpske, kao i između političkih stranaka Jedinstvena Osetija i Savez nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske.

Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije željelo bi podsjetiti da su bilo kakvi kontakti sa okupacijskim režimima nelegalni, idu u svrhu legitimiranja okupacije i etničkom čišćenju koje je počinila Ruska Federacija u gruzijskim regionima Abkhazije i Tskhinvalije, te predstavljaju grubo kršenje fundamentalnih principa i normi Međunarodnog prava.

Imajući u vidu prijateljske odnose između Gruzije i Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije ljubazno zahtijeva od Ministarstva vanjskih poslova BiH da preduzme sve potrebne mjere s ciljem sprečavanja ilegalnih kontakata okupacijskog režima u Tskhinvaliju i Republike Srpske i zaključivanje bilo kakvih dokumenata nezakonite saradnje, uključujući i sprečavanje ulaska predstavnika okupacijskog režima na teritorij Bosne i Hercegovine. U slučaju da ipak uđu u zemlju, Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije ljubazno moli Ministarstvo vanjskih poslova BiH da da izjavu koja potvrđuje da je njihova posjeta oprečna zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine vezanom za pružanje podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije, te da osudi bilo kakav dokument, ukoliko bude potpisan tokom posjete, te isti proglasi ništavnim.

Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije koristi i ovu priliku da ponovi izraze poštovanja Ministarstvu vanjskih poslova BiH - stoji u diplomatskoj noti Ministarstva vanjskih poslova Gruzije upućenom Ministarstvu vanjskih poslova naše zemlje.