open-navfaktor-logo
search
Uskoro zvaničan zahtjev
Faktor saznaje: U toku razgovori o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona
U toku su veoma ozbiljni razgovori na temu smjene aktuelne Vlade Tuzlanskog kantona na čijem je čelu Kadrija Hodžić, saznaje Faktor iz nekoliko izvora.
09.02.2022. u 16:42
get url
text
Vlada Tuzlanskog kantona
Vlada Tuzlanskog kantona

Opozicija koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Stranka za BiH (SBiH) i Socijaldemokrate (SD) BiH, imaju 16 ruku u Skupštini TK i ujedinjene su u namjeri da sruše Vladu.

- Ova Vlada TK ne radi dobar posao i radimo sve da je srušimo. SDA smatra da je društveno odgovorno smijeniti ovu Vladu TK jer se bave samo kadroviranjem, zapošljavanjem i nepotizmom. Mi to već duže vrijeme govorimo i radimo na tome da se ova vlada smijeni - kaže Farudin Skopljak, predjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona.

Za smjenu su im potrebne još minimalno dvije zastupničke ruke, a kako nezvanično saznajemo, najmanje toliko će imati. Niko nam nije želio otkriti ko bi mogao biti prevaga među zastupnicima, ali smo saznali da će biti i nekih iznenađenja.

Vlast u TK trenutno čine Socijaldemokratska partija (SDP) sa osam, Pokret demokratske akcije (PDA) sa šest, Savez za bolju budućnost i Naša stranka sa po dva zastupnika te nezavisni zastupnik Smajo Mandžić, što je ukupno 19 ruku, odnosno jedna više od minimalne većine.

Kako nezvanično saznajemo, stavljanje sada već bivšeg predsjednika PDA Mirsada Kukića na "crnu listu" američkog State Departmenta dovelo je do ozbiljnog poremećaja odnosa unutar vladajuće koalicije.

Pregovori o smjeni Vlade TK, kažu nam naši izvori, traju već neko vrijeme i odmakli su od početne faze, pa se u skorije vrijeme može očekivati da bude podnesen i zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.